Dr. Cerar v Celju na delovnem posvetu SMC: Vrhu stranke bom predlagal, da zavrnemo referendum, ki ga je predlagala SDS

“Vrhu stranke bom predlagal, da zavrnemo referendum o nastanitvi migrantov, ki ga je predlagala SDS,” je napovedal predsednik SMC v uvodnem nagovoru članicam in članom na delovnem posvetu  stranke v Celju.

“Referendumski predlog SDS je strokovno nedorečen, ker izhaja iz meril in številk, ki niso strokovno domišljena,” je dejal dr. Cerar in poudaril, da vlada vseskozi obvladuje migrantske tokove, zato referendum ni potreben. “Nikakor pa to ne pomeni, da sem proti referendumu. Če bo potrebno, da se takšen referendum kdaj v prihodnjih mesecih ali kadarkoli razpiše, se bom seveda zavzel za to, da je strokovno pripravljen in da je to referendum, ki je smiseln. V tem momentu, ko stvari obvladujemo, ko smo varni, ko gre za strokovno nedorečen predlog, tega referenduma osebno ne podpiram in tak bo tudi moj predlog vrhu stranke,” je pojasnil dr. Cerar.

Javno mnenje v tem trenutku ne kaže, da bi obstajala velika želja ljudi po referendumu, poleg tega pa bi morale biti razmere takšne, da bi opravičevale neko potrebo po referendumski odločitvi, tudi druge države z izjemo nekaterih specifičnih, nimajo referendumov, je dejal predsednik dr. Cerar.

Slovenija bo odločitev o t. im. migrantskih kvotah, ki so tema celotne Evropske unije, sprejemala v sodelovanju z drugimi članicami, vedno pa ob upoštevanju svojih integracijskih sposobnosti. “Slovenija bo sprejemala takšno število ljudi, da se bodo lahko normalno vključili v naše okolje brez konfliktov,” je poudaril predsednik dr. Cerar. SMC kot osrednja vladna in parlamentarna stranka išče takšno pot in rešitev, ki ne bo šla v skrajnosti, kakršne zagovarjajo nekateri drugi politični akterji , ki bi želeli med ljudmi vzburkati nepotrebne strasti.

Predsednik stranke je dejal, da je čas za umirjen pogovor, kajti v Sloveniji ni nobene krize, Slovenija je varna država, solidarna, mirna in deluje normalno, vlada in pristojne institucije ustrezno skrbijo za varnost, ki ni bila in ne bo ogrožena. “Tisti, ki bi rad izpostavil občutek izrednih razmer, dela v škodo Slovencem in Slovenkam,” je ocenil dr. Cerar.

Delovni posvet SMC v Celju je bil namenjen pogovoru o begunsko-migrantski problematiki, s katero se soočajo članice in člani stranke v svojih lokalnih okoljih in so danes v Celju lahko dobili neposredne odgovore, ki jih bodo lahko posredovali naprej, da ne bo nepotrebnih strahov, sovražnih nastopov ali celo hujskaštva.

Posveta so se udeležili tudi generalni sekretar stranke dr. Erik Kopač, namestnik GS Horst Hafner, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, ministrica za šolstvo dr. Maja Makovec Brenčič, minister za javno upravo in podpredsednik vlade Boris Koprivnikar, podpredsednik stranke in predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, poslanke in poslanci SMC ter svetnice in svetniki, predsedniki lokalnih odborov ter članice in člani.  Ob osrednji begunsko-migrantski problematiki so bile na dnevnem še druge teme: gospodarstvo, zaposlovanje, medgeneracijske težave, infrastrukturna, ceste , železnice, zdravstvo.

​Fotogalerija na Facebooku