Dr. Cerar sprejel britanskega zunanjega ministra Jeremya Hunta

Predsednik SMC in zunanji minister dr. Miro Cerar je na delovnem srečanju gostil britanskega zunanjega ministra in poslanca Jeremyja Hunta. Razpravljala sta o izstopu Združenega kraljestva iz EU, evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana ter krepitvi vladavine prava in multilateralizma v svetu.

Izjava po srečanju z zunanjim ministrom VB Jeremyjem Huntom

Današnji pogovor z britanskim zunanjim ministrom Jeremy Hunt je potrdil odlične odnose in skupni interes za krepitev sodelovanja, ne glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz #EU.Slovenija si želi dogovora o #Brexit. Pravice slovenskih državljanov v VB pa morajo v vsakem primeru ostati nedotaknjene.Več: https://bit.ly/2GZS0fLSlovenian Ministry of Foreign Affairs / Ministrstvo za zunanje zadeve RS Vlada Republike Slovenije

Objavil/a Dr. Miro Cerar dne Četrtek, 21. februar 2019

Minister Hunt je v okviru turneje po evropskih državah na delovnem obisku v Sloveniji. Britanska vlada v prizadevanju za potrditev sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije v britanskem parlamentu nadaljuje dialog z Brusljem in državami članicami Evropske unije.

Ministra sta odnose med Slovenijo in Združenim kraljestvom ocenila kot odlične, pri čemer med državama poteka reden političen dialog na vseh ravneh. Državi krepita dvostransko sodelovanje na področju gospodarstva, turizma, investicij, znanosti, izobraževanja in kulture. Blagovna menjava med državama zadnja leta raste in je lani prvič presegla eno milijardo evrov.

https://twitter.com/MiroCerar/status/1098567519009423360

Minister Hunt je predstavil postopek sprejemanja izstopnega sporazuma v britanskem parlamentu in britanske poglede na možne poti naprej. Minister dr. Cerar je poudaril pomen iskanja izvedljivih in zadovoljivih rešitev tako za EU kot Združeno kraljestvo in odgovornost v prizadevanju za potrditev izstopnega sporazuma, ki je najboljši možen kompromis, ki bi omogočil urejen izstop in v največji možni meri omilil negativne posledice tako za državljane kot za gospodarstvo.

V Združenem kraljestvu živi okrog 5000 Slovencev, v Sloveniji pa okrog 700 britanskih državljanov, in ministra sta se strinjala, da bosta državi zagotovili vzajemno ohranitev njihovih pravic tudi v primeru neurejenega izstopa.

Sogovornika sta se strinjala, da bosta državi ne glede na brexit krepili zavezništvo v zvezi NATO ter sodelovanje na področju utrjevanja na pravilih temelječega mednarodnega reda, multilateralizma in zagotavljanja evroatlantske perspektive držav regije Jugovzhodne Evrope.

Vir: MZZ