Dr. Cerar: Spodbudna ocena Evropske komisije je skupni uspeh vlade, socialnih partnerjev, občin, študentov

Ocena Evropske komisije, da makroekonomska neravnovesja Slovenije niso več presežna in da je dosežen pomemben napredek, pomeni potrditev dosedanjega dela vlade in odgovornost, da nadaljuje z delom v smeri, da bo država izšla iz krize, je danes dejal premier dr. Miro Cerar.

Evropska komisija je sinoči sporočila, da je poglobljena analiza makroekonomskih neravnovesij v Sloveniji pokazala, da neravnovesja niso več presežna in da je dosežen pomemben napredek.

“To je res dobra in spodbudna novica, kajti komisija je v primerjavi z lanskim letom zaznala odločne ukrepe politike vlade, ki so ob boljšem izvozu in ugodni gospodarski rasti pripomogli k opaznemu zmanjšanju tveganj našega gospodarstva,” je danes na novinarski konferenci po seji vlade dejal Cerar.

Slovenija je bila po njegovih besedah izpostavljena kot edina članica EU, ki je v zadnjem letu na tem področju opazno napredovala. Državo zaradi tega – in ne glede na to – čaka veliko dela, je dodal.

“Gre za potrditev dosedanjega dela vlade in hkrati za dodatno odgovornost, da s tem delom nadaljujemo, da torej ne odstopamo od njega in tako izidemo iz krize in zagotovimo višjo stopnjo blagostanja v Sloveniji,” je ocenil premier.

Gre za skupni uspeh, ne le vlade, ampak tudi socialnih partnerjev in predstavnikov vseh družbenih skupin, med njimi študentov in občin, ki so v zadnjih mesecih z vlado tvorno sodelovali pri sporazumevanju o rebalansu proračuna, o socialnem sporazumu ter na drugih ravneh, je dejal Cerar. Ti so namreč “pripomogli k temu, da je lahko vlada sprejela določene ukrepe in naredila prve korake na poti nove politike”.

“S strukturnimi ukrepi, ki smo si jih zadali, moramo nadaljevati – kar ugotavlja tudi Evropska komisija – kajti želimo si, da bi ta napredek kmalu izdatneje občutili tudi slovenski državljani,” je dejal premier.

 

Foto: Nebojša Tejić/STA