Dr. Cerar: Smo socialno-liberalna stranka

Po izjemnem uspehu na predčasnih državnozborskih volitvah, uspešnih koalicijskih pogajanjih in nato oblikovanju vlade ter odličnem drugem mestu po številu preštetih glasovih na lokalnih volitvah je nastopil čas, da se stranka SMC umesti tudi v evropski politični prostor.

Svet SMC je na svoji redni seji podprl vključitev stranke SMC v ALDE, Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo, ki je dejavna v Evropskem parlamentu, Odboru regij, Parlamentarni skupščini Sveta Evrope in Parlamentarni skupščini Zveze NATO. Zato je stranka SMC tudi uradno poslala prošnjo za vstop v ALDE. Svet stranke ALDE je danes, v petek, 21. novembra, v Lizboni sprejel SMC kot polnopravno članico.

Stranka SMC vidi v tej evropski liberalni politični skupini svojo vlogo v socialno liberalnem krilu, saj je njen program osnovan na dveh temeljnih usmeritvah, močno tržno gospodarstvo in močna socialna države, ki skupaj zagotavljata blaginjo in čim bolj enake možnosti za vse ljudi. Delimo si temeljne vrednote: človekove pravice, demokracija, vladavina prava, toleranca in solidarnost, pravična, svobodna in odprta družba ter trajnostni razvoj in mir.

»Današnja vključitev SMC v ALDE – Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo je potrditev jasne in enotne opredelitve članstva, da SMC je in bo ostala socialno-liberalna stranka. Stranka, ki gradi vizijo razvoja Slovenije tako na čvrstih ekonomskih temeljih kot na odgovorni socialni in okoljsko ozaveščeni vlogi države.

Takšno vlogo nenazadnje od nas pričakujejo državljani, ki so nam zaupali vodenje države v zelo težkem času, ko na njih pritiska huda gospodarska kriza in ko je zagotavljanje že dosežene ravni socialne varnosti, ohranjanje družbene solidarnosti in enakih možnosti, precejšen izziv. Stranka SMC oziroma ljudje, ki smo se odločili, da aktivno posežemo v družbene procese, se teh izzivov nismo ustrašili. Nasprotno, še vedno smo prepričani, da je zgodba naše mlade države lahko uspešna.

Po svojih najboljših močeh in z vsem svojim potencialom delamo v vladi, v parlamentu, vzporedno pa oblikujemo in gradimo stranko z namenom, da dolgoročno ostane kredibilen politični partner, tako na domačem političnem prizorišču kot v evropskem političnem prostoru,« je v izjavi za medije povedal predsednik SMC Miro Cerar.

V svojem nagovoru evropska komisarka za promet Violeta Bulc pozdravlja odločitev, da se SMC pridruži evropski skupini, ki združuje liberalce in demokrate. Verjame, da bo SMC lahko v okviru te skupine nadaljevala s povezovanjem naprednih, liberalnih idej na osnovi inovativnosti in kreiranja novih priložnosti; »pa vendar hkrati nikoli pozabila na ljudi in verjamem, da v okviru družine ALDE to lahko dosežemo,« je prepričana komisarka.

Predsednik ALDE Graham Watson je izrazil dobrodošlico in veliko zadovoljstvo ob pridružitvi SMC k evropski družini liberalcev. Z vstopom naše stranke je ALDE dobil močnega, stabilnega in kompetentnega partnerja v Sloveniji, je v pozdravnem video nagovoru poudaril Watson.