Dr. Cerar: Slovenija z Yaskawo postaja središče razvoja robotike v Evropi in širše

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes udeležil slovesnosti ob pričetku gradnje nove Yaskawine tovarne v Kočevju. Nova investicija znaša 25 milijonov evrov, pri čemer se pričakuje, da bo Yaskawa v Kočevju ustvarila vsaj 200 novih delovnih mest z visoko dodatno vrednostjo. Yaskawa bo z odprtjem novega proizvodnega podjetja v Sloveniji zadostila okoli 80% evropskih potreb po robotih. Vlada Republike Slovenije je k investiciji prispevala 5,6 milijona evrov nepovratne spodbude.

Premier Cerar je v svojem nagovoru poudaril, da odločitev Yaskawe, da investira prav v Kočevje, ni samoumevna. Gre za neposredni rezultat prizadevanj Vlade Republike Slovenije, ki je japonske partnerje celo na Japonskem prepričevala o odličnem poslovnem okolju v Sloveniji. »Tako tudi vidim politiko; politika naj služi odpiranju vrat, povezovanju in sodelovanju. Politika naj bo v službi gospodarskega napredka in razvoja države«, je izpostavil premier.

Predsednik vlade dr. Cerar je poudaril, da »slovensko industrijo v svetu predstavljamo z besedami Green, Creative, Smart. Yaskawin investicijski projekt nove tovarne je skupek vseh treh elementov«. Premier je dodal, da si vlada želi v Slovenijo pritegniti še več takšnih investicij, saj naša država nudi odlično strateško lokacijo, dobro vpetost v mednarodno poslovno okolje in zelo kakovostno izobraženo ter sposobno delovno silo. Dr. Cerar je ob tem opozoril, da je za nove investicije odločilna politična stabilnost države. Ta vlada zagotavlja politično stabilnost, zdrave finance in ima vizijo za ustvarjanje novih investicij v Sloveniji.

»Želimo si še vsaj en mandat, da zaključimo začeto, da v Slovenijo privabimo še več novih investicij in ustvarimo še več novih delovnih mest«, je povedal premier dr. Cerar in dodal, da mu je »kot predsedniku vlade v veliko veselje pomagati novim investitorjem, saj se zavedam, da vsaka nova investicija pomeni nova delovna mesta in novo življenje v kraju investicije. Posebej to velja za mesta kot je Kočevje, kjer primanjkuje delovnih mest«.

Premier dr. Cerar je priznal, da se je vsaka vlada pomembnim večjim investitorjem do sedaj posvečala posamezno, kar pa z novim Zakonom o spodbujanju investicij ne bo več potrebno. Z novim zakonom vlada namreč izenačuje pravice domačim in tujim investitorjem, predvsem pa zagotavlja predvidljivost okolja. Ta je za investitorje posebnega pomena, česar se vlada zaveda.

Predsednik vlade dr. Cerar je v zaključku svojega nagovora izpostavil, da bodo »z novo tovarno robotov v Kočevju ustvarjena visoko strokovna delovna mesta, pridobljena bodo nova znanja zaposlenih in vzpostavljena bo proizvodnja, ki bo komplementarna s slovenskimi podjetji ter inštituti. Ponosen sem, da Slovenija z Yaskawo postaja središče razvoja robotike v Evropi in širše«.

Premier je dodal, da bo Yaskawa v Sloveniji odprla tudi center za raziskave in razvoj. To bo dodatno okrepilo in nadgradilo dobro sodelovanje z domačimi univerzami in inštituti. To je še posebej pomembno zato, ker proizvodnja robotov zahteva visoko izobražene delavce. Vlada je na začetku mandata kot eno izmed prioritet postavila približevanje in sodelovanje izobraževalnega sistema in gospodarstva. Zato je za potrebe novih strokovnih kadrov Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport potrdilo uvedbo dodatnega programa »strojnik« v Kočevskem izobraževalnem centru.

Premier je ob koncu prireditve sodeloval pri simbolnem polaganju temeljnega kamna za novo tovarno v Kočevju.

Vir: vlada.si