Dr: Cerar: SD in DeSUS se morata odločiti, ali z nami v reformo zdravstva ali pa v smer nazadovanja

Premier dr. Miro Cerar je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je zdravstvena reforma pred vsakim političnim kupčkanjem in zato od nje ne bodo odstopili. Koalicijski partnerici DeSUS in SD, ki nasprotujeta sporazumu s Fidesom, se bosta po njegovih besedah morali odločiti, ali bosta šli s SMC po poti modernizacije zdravstva, ali pa se želita vračati v stare čase.

“V SMC gremo naprej in verjamem, da je to edina prava pot,” je v izjavi novinarjem ob robu današnjega obiska v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer so predali nov ultrazvok, poudaril predsednik vlade.

Kdor želi te dni zaustaviti nadaljnji sveženj reformnih zakonov, si ne želi reforme, je ocenil Cerar, ki pa verjame, da bodo v koaliciji našli skupni jezik in stopili skupaj.

Ob tem je spomnil še na druge sindikate javnega sektorja, s katerimi so pogajanja zaradi sporazuma s Fidesom zastala, in poudaril, da vlada z njimi ostaja v dialogu. Po njegovem prepričanju bodo v nadaljnjih pogajanjih tudi zbližali stališča.

 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je znova poudarila, da je vladna pogajalska skupina, ki se je pogajala s Fidesom in jo je vodila, spoštovala vladna izhodišča. Tako sporazum s Fidesom v ničemer ne prekoračuje izhodišč vlade. Glede finančnih posledic sporazuma pa je dodala, da sporazum govori o prekinitvi stavke zdravnikov za dva meseca in daje smer oz. usmeritve, kako se bodo v nadaljevanju pogajali.

Gre pa po njenih navedbah sporazum v smeri omogočanja zdravnikom, da imajo več časa za bolnika, boljše kakovosti zdravstvenih storitev, skrajšanja čakalnih dob, za kar je predviden poseben vladni projekt. Tega mora še sprejeti vlada in se bodo še dogovorili okoli podrobnosti.

Poudarila je tudi, da sporazum s Fidesom nima prilog, kakor to trdita koalicijski partnerici. “V nobenem stavku tekst ne govori o prilogah. To je bilo delovno gradivo, ki ni dokončano, ampak je kot pripomoček, kako se bo v vladnem projektu uredilo fleksibilno nagrajevanje,” je pojasnila.