Dr. Cerar: Odločitev sodišč je potrebno spoštovati; zelo neprijetno bo, če bo zadeva zastarala in ne bo dobila dokončnega, pravnomočnega sodnega epiloga

Predsednik vlade dr. Miro Cerar v odzivu na razveljavitev sodb v zadevi Patria poudarja, da je treba odločitve sodišč spoštovati. Razveljavitve odločitev sodišč nižje stopnje so običajne, bo pa zelo neprijetno, če bo zadeva zastarala, ker ne bo dobila dokončnega, pravnomočnega sodnega epiloga.

Primer Patria je javno zelo izpostavljen, ker je v njem udeležen predsednik SDS Janez Janša kot do sedaj pravnomočni obsojenec, sedaj ponovno samo še obtoženec, ocenjuje dr. Cerar. “Ker je to eminenten politik, ima seveda zadeva vseskozi ta politični poudarek, konotacijo, zato je razumljivo, da se tako močno problematizira tudi v javnosti,” je dejal Cerar v izjavi novinarjem v Bruslju.

Sodbe in odločitve sodišč je potrebno spoštovati, tako tudi v tem primeru. Seveda pa to ni osamljen primer, ko se zgodi, da ustavno, vrhovno ali evropsko sodišče razveljavi odločitev nižjega, poudarja Cerar. Evropsko sodišče je že razveljavilo kakšno odločitev slovenskega ustavnega sodišča. “To so procesi, ki so v sodni veji oblasti oziroma pravosodju in širše, običajni,” meni Cerar.

Ugotovitev, da so nižja sodišča storila procesne ali druge napake, nikoli ni “ravno zaželena”. V tem primeru lahko “samo čakamo, da vidimo, kaj se bo dogajalo naprej”, ker je zadeva vrnjena v ponovno sojenje.

“Če bi se res zgodilo to, da bi zadeva zastarala, potem je to seveda zelo neprijetno, ker ne bo dobila dokončnega, pravnomočnega sodnega epiloga. Ampak zdaj počakajmo, da vidimo, kakšen bo razvoj dogodkov,” je dejal Cerar.

Minister Klemenčič: Odločitev ustavnega sodišča v zadevi Patria odpira širša vprašanja zaupanja v institucije pravne države

Odzval se je tudi minister za pravosodje dr. Goran Klemenčič in dejal, da je “današnja soglasna odločitev Ustavnega sodišča RS, ki razveljavlja odločitve treh instanc rednih sodišč in zadevo Patria vrača na prvo stopnjo, s pravnega vidika jasno začrtala smer nadaljnjega postopanja v tej zadevi. Ne moremo pa si zatiskati oči, da odpira tudi širša vprašanja zaupanja v institucije pravne države.

Prepričan sem, da je za stabilnost pravnega in družbenega okolja v interesu vseh udeležencev tega postopka, da zadeva vendarle dobi tudi vsebinski epilog v obliki oprostilne ali obsodilne sodbe. Iz tega razloga je – nenazadnje gre za postopek, ki traja že vrsto let – povsem upravičeno in utemeljeno pričakovanje, da bodo vsi delovali v tej smeri, brez nepotrebnega odlašanja. Še posebej, ker gre za očitke politične in gospodarske korupcije, kjer je na tnalu zaupanje slehernega državljana v institucije pravne države.

Na ministrstvu bomo današnjo ustavno odločbo z vidika njenih morebitnih implikacij za zakonodajo s področja kazenskega prava in pravosodja temeljito preučili.”

 

Foto: EU