Dr. Cerar: Prišel je čas uresničevanja sprememb; Ne bomo pristajali na ultimate

Predsednik vlade je v uvodu v Programsko konferenco stranke danes na Gospodarskem razstavišču poudaril, da kot predsednik vlade ne bo pristajal na ultimate in izsiljevanja, SMC pa se kot stranka ne bo umaknila. »Prepričan sem, da je edina alternativa moderna demokratična, pravna in socialna država. Vse vas pozivam, podprite nas, ne verjemite tistim, ki pravijo, da nismo nič naredili, vsa dejstva kažejo, da smo napredovali,» je dejal v govoru več kot 200 članicam in članom programskih odborov stranke, ministrski ekipi in številnim poslancem.

“Ali bomo v prihodnje dopustili, da bo Slovenija postala mafijska država z rodovno interesnimi skupinami ali bomo moderna država, za kar si vsak dan ta vlada prizadeva,” je poudaril.

Od naših usmeritev ne bomo odstopali, ker so prave in namenjene prihodnjim rodovom. Trditve, da je SMC stranka brez barve vonja in okusa, je zavrnil in jih označil za manipulacije, ker dejstva kažejo popolnoma drugačno sliko. SMC ima program in ve, kaj hoče, veliko pa je bilo v dveh letih že narejenega: gospodarstvo raste, brezposelnost pada, prvič po šestih letih je število padlo pod 100.000, v skrbi za starejše sta bili samo v enem letu že dve uskladitvi pokojnin, kar se prej ni zgodilo leta.

SMC je potegnila državo iz finančne in gospodarske krize skupaj z državljankami in državljani in ni kriva za znižanja pokojnin in za podaljševanje čakalnih vrst v bolnišnicah v preteklih letih. Krivi so tisti, ki so s korupcijo obubožali državljanke in državljane in med drugim spomnil na projekt TEŠ 6 in slabe finančne prakse. “V preteklih letih so šli mnogi premožni ljudje, odgovorni za slabe prakse, bančno luknjo, nepoplačane kredite, v osebni stečaj. Z manipulacijami so se prikazali kot reveže, naš minister za pravosodje je to prakso prekinil, tako da si odslej takšni ljudje ne morejo več skriti premoženja,” je izpostavil predsednik.

V zvezi z Luko Koper je znova zatrdil, da bo vlada naredila vse, da se zgradi 2. tir ter da Luka ostane strateško podjetje, zato je nerazumljivo, da je prišlo do vstaje. »Naša vlada je prva, ki je Luko Koper opredelila kot strateško naložbo. Tujcem so jo dali tisti, ki so povzročili, da so se ladje preusmerile v Trst. Vodstvo Luke Koper, ne delavci, je odgovorno za milijonske izgube, za padec ugleda Luke Koper in padec ugleda Slovenije. Vodstvo ni bilo sposobno obvladati delovnega procesa. Tujim partnerjem so napisali, da ne morejo zagotoviti tekočega poslovnega procesa. To je nezaslišano,” je dejal. Dogajanja v zvezi z Luko in proteste je ocenil kot spretne in grde manipulacije z državljankami in državljani.

Premier Cerar je o koalicijski partnerici SD dejal, da se s spodbujanjem shodov proti vladi, v kateri sedi, obnaša neodgovorno tudi do državljanov. A po njegovih besedah to ne more biti razlog za prekinitev koalicijskega sodelovanja in zavrnil ugibanja o morebitni koaliciji brez SD.

»Naša vlada je prva, ki je Luko Koper opredelila kot stratežko naložbo. Tujcem so jo dali tisti, ki so povzročili, da so se ladje preusmerile v Trst,« je dejal. Vodstvo Luke Koper, ne delavci je odgovorno za milijonske izgube, za padec ugleda Luke Koper in padec ugleda Slovenije. Vodstvo ni bilo sposobno obvladati delovnega procesa. Tujim partnerjem so napisali, da ne morejo zagotoviti tekočega poslovnega procesa To je nezaslišano. Vlada ni neposredno odgovorna, pozivam pa vse pristojne organe da temeljito raziščejo in ukrepajo.

Predsednik stranke je članicam in članom zatrdil, da bo naredil vse, da SMC naredi razliko in poudaril, da je čas za pritoževanje minil, prišel je čas za začetek uresničevanja sprememb.

Facebook galerija TUKAJ.