Dr. Cerar: SMC ne bo podprla interpelacije SDS zoper ministrico Kopač Mrak, ker gre za zlorabo tega instituta; od SD in DeSUS pa pričakuje odgovornejšo držo

Premier dr. Miro Cerar je po nocojšnjem posvetu s poslanci SMC napovedal, da stranka ne bo podprla interpelacije zoper ministrico Anjo Kopač Mrak, saj gre za zlorabo tega instituta. Hkrati je ostro obsodil prepir DeSUS in SD ter ga označil za poskus destabilizacije političnega prostora. Premier pričakuje njuno odgovornejšo držo in da bo koalicija ostala skupaj.  Od ministrice Kopač Mrak pa pričakuje, da bo v kratkem predložila v obravnavo na vladi nekatere pomembne zakone, s katerimi predolgo odlaša, ter da bo izvedla nekatere pomembne spremembe na njenem področju.

“Če bo ministrica pričakovanja izpolnjevala, bo šla vlada z njo naprej, če ne, bom moral čez čas sam ponovno premisliti, kakšno stališče zavzeti kot premier,” je napovedal dr. Cerar.

DeSUS in njen predsednik Karl Erjavec v zadnjih dneh nista predložila nobenega novega razloga ali dejstva, ki bi opravičevala spremembo stališča do interpelacije zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Premier zato ne razume, zakaj se DeSUS, ki je zadnji hip napovedala podporo interpelaciji, poigrava s tem institutom.

Spomnil je, da je prvak SD Dejan Židan govoril o kravjih kupčijah, ob čemer Cerar tudi sam ocenjuje, da se te dogajajo. “To je poskus destabilizacije političnega prostora in dela koalicije v času, ko naša vlada dosega dobre rezultate in imamo vse pogoje, da gremo naprej v ključne spremembe,” je bil oster. Poskus destabilizacije je po njegovih besedah povsem neprimeren. SMC mora prevzeti odgovornost, da odgovorno vodi vlado naprej in zagotavlja stabilnost.

Predsednik vlade pričakuje, da bo koalicija ostala skupaj ter da bodo vse tri stranke delale odgovorno in za razvoj Slovenije, tako da bo politični prostor stabilen. “Nobena od strank nima razloga, da bi zapustila koalicijo,” ugotavlja. Po njegovih besedah koalicija deluje zelo dobro in bi bilo porušiti to politično stabilnost povsem neodgovorno.

Od partnerjev pričakuje odgovornejšo držo, takšno, kot jo po njegovem mnenju kaže SMC.

Stranka SDS zlorablja usodo dveh dečkov v ozke politične namene, kar je neprimerno, je ocenil premier dr. Cerar