Dr. Cerar po vrhu EU o begunski krizi: Premikamo se v pravo smer

Voditelji članic EU so na izrednem sestanku v Bruslju zelo temeljito, konstruktivno in odprto razpravljali o begunski oziroma migrantski problematiki. Premier dr. Cerar je dodal, da ni bilo očitkov ali sporov in da so se voditelji strinjali o temeljnih vprašanjih. “Kaže, da se EU zdaj končno premika v pravo smer,” je po vrhu EU dejal dr. Cerar. Voditelji članic EU so se tako na izrednem sestanku v Bruslju strinjali o pomenu krepitve nadzora na zunanji meji in finančne pomoči pri soočanju z begunsko krizo znotraj in zunaj unije.

Tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izpostavil, da je igre medsebojnega obtoževanja konec ter da je razprava temeljila na dejstvih, ne čustvih.Voditelji so se po njegovih besedah dogovorili tudi, da se “mora trenutni kaos na naših zunanjih mejah končati”. V tem duhu so se odločili za okrepitev pomoči Libanonu, Jordaniji in Turčiji ter drugim državam v regiji. V zameno za krepitev sodelovanja bo unija tem državam namenila več podpore.

Predsednik vlade dr. Cerar se strinja, da Evropa naredi še več v stiku z državami, od koder izvirajo te krize, bodisi zaradi vojn, suše ali drugih težavnih razmer. Premier je pri tem izpostavil tudi potrebo po izboljšanju dialoga s Turčijo, od koder prihaja v Evropo zelo veliko beguncev, ter zagotovitev nadzora in obvladovanja razmer na zunanjih mejah unije. “Ustrezno upravljanje in nadzor naših zunanjih mej je naša skupna odgovornost, ne bi bilo pošteno vse breme naprtiti Grčiji in Italiji,” je poudaril tudi Tusk. “Najmanj dodatna milijarda evrov bo mobilizirana v pomoč beguncem v regiji preko Visokega komisariata ZN za begunce in Svetovnega programa za hrano,” je pojasnil.

S tem ciljem so se voditelji po Cerarjevih navedbah odločili, da bodo do konca novembra vzpostavili točke za obravnavo beguncev, imenovane “hotspots”, ki bodo operativne od konca novembra, kar je zelo pomembno za ustrezno nadziranje in usmerjanje begunskih tokov na samih mejah. Slovenski premier je v razpravi izrecno izpostavil, da je treba veliko pozornosti nameniti regiji Zahodnega Balkana, ki je zelo občutljiva in še vedno ne dovolj stabilna, tako da se lahko politične razmere zelo hitro zaostrijo.

To je premier izpostavil tudi na srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem pred vrhom EU, s katerim sta se po njegovih besedah sestala predvsem zato, da ga je natančno seznanil z razmerami v tej regiji. Dr. Cerar je Junckerja opozoril, da je treba storiti vse za umiritev napetosti med Hrvaško in Srbijo.

Juncker je po premierjevih besedah Slovenijo pohvalil za dober odziv in vzoren primer ravnanja v evropskem duhu. Tudi sicer je bila Slovenija na vrhu EU deležna številnih pohval, je povedal dr. Cerar, hkrati pa opozoril, da bo Slovenija morda v prihodnje potrebovala pomoč iz EU. Sloveniji je v okviru evropskega proračuna že namenjenih več kot 40 milijonov evrov sredstev, ki jih lahko uporabi pri soočanju z begunsko krizo. Nujna pomoč pa bo premierjevih besedah ta hip še ni potrebna.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pa je dan pred tem po izrednem sestanku notranjih ministrov EU v Bruslju poudarila, da smo lahko zadovoljni, ker so dosegli tako prožen mehanizem za premestitev beguncev znotraj EU, ki tudi nam omogoča, da ga lahko koristimo v primeru velikih migracijskih pritiskov. Slovenija mora namreč v teh razmerah pri vseh odločitvah EU gledati na to, da maksimalno udejanji svoje interese. Več o tem lahko preberete TUKAJ

Tudi poslanke in poslanci so bili enotni v stališču na izredni seji v državnem zboru o begunski krizi, da je nastala situacija rešljiva samo na podlagi strateškega razvoja na izvoru problema (t.j. v državah, od koder migranti prihajajo). “Države Evropske unije danes rešujemo posledice te krize, nihče pa se ne ukvarja z vzroki za nastalo begunsko in migracijsko krizo. Prav tako je potrebno odgovoriti na vprašanje, kje so ključni tokovi denarja v izvornih, tranzitnih in končnih državah in nato poiskati rešitve,” je dejal predsednik DZ dr. Brglez. Več o tem lahko preberete TUKAJ