Dr. Cerar po srečanju z mladimi zdravniki: »Slišim vaš glas«

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes v prostore vlade povabil predstavnike mlajše generacije zdravnikov. Pogovarjali so se o razmerah v slovenskem zdravstvu, o Sporazumu o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, o čakalnih vrstah in predvsem o željah mladih zdravnikov.

Premier dr. Miro Cerar izpostavlja, da je bila odločitev, da se sestane s predstavniki mladih zdravnikov pravilna, saj so imeli »iskren, odprt in konstruktiven sestanek«. Premier dr. Cerar je na sestanku izpostavil: »Danes sem tu za vas mlade zdravnike. Slišim vaš glas, pogosto tudi kritičen. Storil bom vse, da vam zagotovim boljšo prihodnost v Sloveniji«. Premier dr. Cerar je dodal: »Ne želim si namreč, da bi mladi zdravniki odhajali v tujino, ker vam tam obljubljajo boljše plačilo in boljše pogoje dela«.

Predsednik vlade dr. Cerar je opozoril, da je Sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, ki ga je s Fidesom parafirala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc »korak v pravo smer, saj poleg skrajševanja čakalnih vrst hkrati pomembno naslavlja tudi položaj mladih zdravnic in zdravnikov specialistov v Sloveniji«. Premier dr. Cerar je izpostavil, da se zavzema za »pošteno plačilo za pošteno delo, zato se mu zdi uvedba dodatnega nagrajevanja v okviru posebnega vladnega projekta skrajševanja čakalnih vrst, pravična«. Hkrati se bodo z uvedbo standardov in normativov dela zdravnikov, obremenitve bolj enakomerno porazdelile med mlajšimi in izkušenimi zdravniki.

Mladi zdravniki so po sestanku poudarili, da »so se s predsednikom vlade dr. Miro Cerarjem želeli srečati zaradi bolnikov, saj bi uvedba normativov omogočila boljšo zdravstveno oskrbo in bolj človeški odnos, za katerega danes nimajo časa«. Mladi zdravniki zato podpirajo sklenjen Sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti in hkrati pričakujejo, da se bodo pogajanja čim prej nadaljevala.