Dr. Cerar: “Naj les postane ena od razvojnih naravnanosti Slovenije.”

V Sloveniji se je začel tradicionalni teden gozdov, ki je letos posvečen negi gozdov kot osnovnega orodja gozdarja in lastnika gozda za usmerjanje razvoja gozdov. Potekale bodo številne prireditve, ena od osrednjih je bila danes v Cankarjevem domu, kjer se je začela razstava Čar lesa 2015. Predsednik vlade dr. Miro Cerar je na otvoritvi imel nagovor, prisotna sta bila tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot je v svojem nagovoru udeležencev poudaril premier, predstavljajo prostrani gozdovi, ki pokrivajo več kot 60 odstotkov ozemlja naše države, enormni potencial države za usmeritev v energetsko varčno in okolju prijazno lesno industrijo:”Ljudje moramo ponovno spoznati in se zavedati vseh prednosti rabe lesa. Eden od namenov razstave Čar lesa je prav osveščanje potrošnikov, da bi se bolj množično odločali za lesno gradnjo in izdelke iz lesa. Slovenija ima s svojim lesnim bogastvom neizmerne možnosti za usmeritev gospodarstva v energetsko varčno in okolju prijazno industrijo,” je dejal predsednik vlade in ocenil, da bi lahko uporaba lesa predstavljala enega ključnih dejavnikov sonaravnega razvoja slovenskega gospodarstva:”Lesni izdelki lahko postanejo prepoznavni znak Slovenije, kot je primer lesenega paviljona na Expu v Milanu.”

Slovenija je s svojimi naravnimi danostmi ustvarjena za izzive sodobnega časa. S svojimi odločnimi dejanji moramo nanje odgovoriti.

“Da bi lahko dandanes živeli v harmoniji z naravo ter hkrati poskrbeli za razvojno perspektivo družbe in posameznika, moramo izkoristiti slovensko tradicijo, naše danosti in se opreti na obstoječa znanja ter se z raziskavami dokopati do novih spoznanj,” je izpostavil predsednik vlade. Ob tem je pozval k spodbujanju ustvarjalnosti, inovativnosti in vsestranski uporabi lesa ter osveščanju, da z uporabo lesa prispevamo k varovanju narave: “Ustvariti moramo pogoje za oživitev in razvoj lesno predelovalne industrije in učinkovito upravljanje z gozdovi, kot strateško naravno dediščino z razvojnim potencialom.” Lesna industrija predstavlja tudi velike zaposlitvene možnosti, je spomnil predsednik vlade ter pozval k vzpostavitvi centrov predelave lesa, ki bi prispevali razvoju podeželja in razmahu okolju prijaznega gospodarstva.

Živimo v času gospodarske in okoljske krize. In prav kriza je priložnost, da začrtamo nove poti. Poti, ki bodo združevale znanje, izkušnje in domačo surovino kot našo konkurenčno prednost.

Kot je opozoril, moramo prenehati s prakso, da predstavlja Slovenija le prostor za poceni črpanje našega naravnega bogastva, ko našo hlodovino večinoma nepredelano zgolj izvozimo: “Slovenska lesna industrija bi lahko na osnovi lastne surovine omogočila številna delovna mest in več kot milijardo evrov prihodkov, kar predstavlja za Slovenijo veliko priložnost, za hitrejše okrevanje gospodarstva. Les bi morali opredeliti kot nacionalno strateško surovino za proizvodnjo izdelkov in gradnjo objektov”.

“Vlada se dobro zaveda, da je treba s pravimi ukrepi spodbujati aktivnosti vseh deležnikov v lesno predelovalni industriji, da postane ponos naše države,”je pojasnil premier. Po njegovih besedah bo vlada nadaljevala z ukrepi v smeri spodbujanja predelave lesa, vzpostavitve celotne verige, od gozdarstva, predelave, uporabe, reciklaže, pa do končne energetske izrabe lesnih ostankov.

Vlada je v preteklem tednu pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ustanovila Direktorat za lesarstvo.

Več o razstavi, ki bo trajala od 25. do 31. maja, najdete TUKAJ.

Naslednji dan je sledil dogodek na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, kjer so bili predstavljeni rezultati enotedenske študentske oblikovalske delavnice “Dotik lesa”. Delavnica je potekala v sodelovanju med oddelkom za lesarstvo Srednje šole Slovenj Gradec in Muta / Šolski center Slovenj Gradec – ŠCSG, Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Koordinator delavnice je tudi poslanec SMC prof. Ivan Škodnik, ki je bil še z ostalimi poslanci SMC prisoten na dogodku. Več o tem TUKAJ.

Teden gozdov je sicer tradicionalna prireditev, ki vedno poteka zadnji teden v maju. Ključne gozdarske in lesarske institucije v Sloveniji bodo v tem času skupaj pripravile približno 80 dogodkov, ki se bodo zvrstili po vsej Sloveniji.

 

cerar les