Dr. Cerar na zasedanju Sveta za zunanje zadeve

Predsednik SMC in minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve, ki je obravnaval dezinformacije, priprave na ministrsko srečanje EU-ASEAN in odnose med EU in Ligo arabskih držav. Ministri so izmenjali poglede na uresničevanje akcijskega načrta proti dezinformacijam, ki sta ga visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini in Evropska komisija predstavila decembra 2018.

https://twitter.com/MiroCerar/status/1087409220864172032

 

Svet za zunanje zadeve je razpravljal o zunanjih vidikih dezinformacij, predvsem v kontekstu aktivnosti tretjih akterjev in uresničevanju ukrepov, ki zadevajo evropsko soseščino. Ministri so podprli krepitev delovanja treh projektnih skupin Evropske službe za zunanje delovanje za južno in vzhodno soseščino ter Zahodni Balkan. Strinjali so se, da je potrebno okrepiti podporo neodvisnim medijem, okrepiti aktivnosti v sklopu strateškega komuniciranja EU in vzpostaviti učinkovit sistem hitrega opozarjanja na dezinformacijske kampanje.

Video prispevek RTV Slovenija z zasedanja si lahko ogledate TUKAJ

Ministri so v kratki razpravi glede odnosov med EU in ASEAN pregledali področja sodelovanja med obema organizacijama, predvsem v luči popoldanskega skupnega ministrskega zasedanja EU in ASEAN.

Razprava o odnosih med EU in Ligo arabskih držav je služila kot priprava na ministrsko zasedanje EU in Lige arabskih držav (4. februar 2019) in na vrh, ki bo potekal 24. in 25. februarja v Egiptu. V razpravi so ministri izpostavili pomen sodelovanja in skupnega reševanja političnih, gospodarskih, družbenih in varnostnih izzivov v regiji. Minister za zunanje zadeve dr. Cerar je ob tem izpostavil potrebo po nadaljnjem zagotavljanju humanitarne pomoči in aktivnemu angažmaju držav in nevladnih organizacij v Jemnu, pozval k večji in bolj učinkoviti koordinaciji tako humanitarnih kot zunanjepolitičnih aktivnosti mednarodne skupnosti ter spoštovanju političnega dogovora iz Stockholma.

Vir: MZZ