Dr. Cerar na srečanju z italijanskim zunanjim ministrom: “Pričakujem, da bo ohranjena finančna podpora tiskanim medijem slovenske narodne skupnosti v Italiji.”

Predsednik SMC in zunanji minister dr. Miro Cerar je sinoči opravil delovno srečanje z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Enzom Moaverom Milanesijem.

V uvodu sta se ministra dotaknila aktualnih vprašanj EU. V zvezi s tem sta posebno pozornost namenila odnosom držav članic EU s Sredozemskimi državami. Soglašala sta, da je Sredozemlje most za države članice, ki vodi proti Severni Afriki, Bližnjemu vzhodu in Aziji.

Sogovornika sta poudarila skupno zavezanost evropskim vrednotam in sodelovanju pri soočanju z aktualnimi izzivi. Posebna pozornost je bila namenjena migracijskim tokovom. Ministra sta soglašala o pomenu zagotavljanja varnosti na zunanjih mejah EU in sodelovanja s tretjimi državami. Minister dr. Cerar je predstavil stanje migracijskih tokov na zahodnobalkanski migracijski poti in izpostavil pomen nadaljevanja dobrega sodelovanja med varnostnimi organi Slovenije in Italije.

Minister Moavero je ministra dr. Cerarja seznanil s potekom mednarodne konference v Libiji, ki je potekala na Siciliji.

Dvostranske odnose sta ministra ocenila pozitivno. Soglašala sta o pomenu nadaljevanja rednega dialoga, posebej v okviru Koordinacijskega odbora ministrov med Slovenijo in Italijo, ki je ključni okvir za nadaljnje poglabljanje medvladnega sodelovanja.

Posebno pozornost sta namenila sodelovanju na gospodarskem področju, kjer je Italija druga trgovinska partnerica Slovenije in peta naložbenica v Slovenijo. Ministra sta se dogovorila za organizacijo poslovnega dogodka v Italiji v februarju 2019, kar bo še poglobilo gospodarsko sodelovanje med državama.

Minister dr. Cerar je sogovorniku v luči aktualnih proračunskih razprav v Italijanski republiki izrazil pričakovanje, da bo ohranjena finančna podpora tiskanim medijem slovenske narodne skupnosti v Italiji. Izpostavil je tudi druga vprašanja glede izvajanja zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, ki sta jih državi potrdili v skupnem zapisniku ob srečanju zunanjih ministrov novembra lani v Rimu. Med te sodi vprašanje zastopstva slovenske manjšine v italijanskem parlamentu in vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti v letu 2020.

Minister dr. Cerar je podprl prioritete italijanskega predsedovanja Srednjeevropski pobudi v letu 2019 in potrdil kandidaturo slovenskega kandidata za mesto namestnika generalnega sekretarja Srednjeevropske pobude.