Dr. Cerar na srečanju državnic in državnikov pod Najevsko lipo: Le skupaj lahko zgradimo uspešno družbo

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je obiskal 25. srečanje državnic in državnikov ob počastitvi dneva državnosti in obeležitvi 350-letnice rudarjenja v zgornji Mežiški dolini, kjer je imel tudi slavnostni govor. Srečanje je že tradicionalno potekalo pod Najevsko lipo v Črni na Koroškem. Predsednika vlade je sprejela županja  Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak. Letos je bil prvič organiziran tudi “ženski razmislek pod lipo” oziroma razprava žensk na odgovornih položajih v državi.

Predsednik vlade dr. Cerar je ob tem izrazil veselje, saj je pomembno, da so tako ženske kot moški enakovredno vključeni v odločanje. Izpostavil je tudi medgeneracijsko sodelovanje, saj je pomembno graditi povezave med mladimi in starejšimi: “Le skupaj lahko zgradimo uspešno družbo, ki jo bomo z veseljem prepustili naslednjim rodovom.” Nadaljeval je, da si vlada prizadeva, da povezuje tudi regije: “Za prvi obisk vlade smo izbrali ravno Koroško in ji tako izkazali spoštovanje, prav tako njenim naravnim bogastvom, virom in številnim drugim potencialom, za katere si želimo, da izve ves svet.”

Le skupaj lahko zgradimo uspešno družbo, ki jo bomo z veseljem prepustili naslednjim rodovom

Dr. Cerar je zaključil s pogledom v zgodovino, do katere moramo imeti spoštljiv odnos, saj bomo le tako naši domovini prinesli to, kar si zasluži: “Tam, kjer smo naredili napake, potegnimo ven nauk, da teh napak ne bomo več ponavljali. Kriza nas je opozorila nanje, hkrati pa tudi na strah in pogum. Soočiti se moramo s tem strahom, tako da ga premagamo. Vprašajmo se, kako si lahko pomagamo, sodelujemo in dozoreli bomo kot narod. To zmoremo.”

V kulturnem programu je nastopil pihalni orkester Rudnik Mežica-Črna z gostom Alfijem Nipičem, učenci in učenke Osnovne šole Črna na Koroškem, gledališki krožek mladih, sledil je tudi skok čez kožo, ki je običaj sprejema novincev med stare rudarje. Dogodka se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.

Vprašajmo se, kako si lahko pomagamo, sodelujemo in dozoreli bomo kot narod. To zmoremo.