Dr. Cerar: “Velika Britanija naj ostane skupaj z nami v trdni evropski družini”

Premier dr. Miro Cerar je v izjavi za medije pred skorajšnjim referendumom v Veliki Britaniji poudaril, da si sam prizadeva za “močno Evropsko Unijo ter v njej močno in učinkovito Veliko Britanijo”. Dr. Cerar dodaja, da si želi, da “Velika Britanija ostane skupaj z nami v trdni evropski družini”.

Predsednik vlade dr. Cerar je ob tem opozoril, da bi morebitni Brexit lahko spodbudil nove dezintergracijske procese v Evropski uniji, kar ne bi bilo dobro za prihodnost integracije. Zavzel se je za enotno EU, ki naj se “usmeri v skupne teme, ki jih v zadnjem letu in pol zaradi različnih kriz morda nekoliko preveč zanemarjala – skupni trg, zaposlovanje, več dela za mlade, več digitalne Evrope, več konkurenčnosti nasproti drugim delom sveta”.

Predreferendumsko dogajanje v Veliki Britaniji je komentiral tudi predsednik Državnega zbora in podpredsednik Stranke modernega centra dr. Milan Brglez, ki je poudaril, da “Brexit zanj ni alternativa, saj bi bili po njem na slabšem tako Britanci kot vsa ostala Evropska unija”. “Če smo EU gradili s ciljem izboljšanja blaginje, ne smemo zdaj, četudi je morda to za kakšno politično stranko politično oportuno, vleči potez, ki bi EU lahko zamajale oz. morda ogrozile celo mir na evropski celini,” je pojasnil in izpostavil, da je mesto Velike Britanije v Evropski Uniji.

Se pa dr. Brglez strinja s kritikami, da se EU prepočasi odziva na izzive časa in da bi morali določeni procesi v EU steči hitreje. A teh procesov z izhodom Velike britanije iz EU po njegovem ne bomo pospešili, temveč jih kvečjemu zavrli. “Zgodovina priča, da so se ljudje na Otoku vedno odločili prav, predvsem takrat, ko je bilo treba ubraniti svobodo, demokracijo in solidarnost. Zato upam, da se bodo tako odločili tudi tokrat, in sicer tako, da bodo izglasovali obstanek VB v EU,” je še izpostavil dr. Brglez.