Dr. Cerar: “Absolutno moramo vztrajati pri implementaciji arbitražne odločbe!”

Predsednik SMC in zunanji minister dr. Miro Cerar je v izjavi po dananšjem zasedanju Sveta zunanjih ministrov v Bruslju dejal, da se v celoti ne strinja z izjavo Janeza Janše da arbitražna razsodba dopušča dvostranski dogovor Slovenije in Hrvaške o meji.

Kot je v izjavi dejal dr. Cerar gre pri Janši izjavi za nevarna in škodljiva stališča ter hkrati izpostavil, da je edina prava pot vztrajanje pri implementaciji arbitražne odločbe. Po mnenju dr. Cerarja predsednik SDS Janša pri tej materiji meša slovenski in strankarski interes. “Ravno preko takih popuščanj, preko takih šibkih stališč, kot jih je gospod Janša zavzel, ko se umika, ko bi se spet pogovarjal, ko si ne upa zavzeti jasnega stališča, da je odločbo treba izvršiti in konec, lahko Slovenija spet pride v podrejen položaj. To je zelo nevarno, tega si ne smemo dovoliti!” Celoten odziv dr. Cerarja si lahko ogledate spodaj.

Komentar izjave Janeza Janše glede arbitraže

Z izjavo Janez Janša glede arbitraže se v celoti NE strinjam. Očitno pri tej materiji meša slovenski in strankarski interes. Absolutno sem prepričan, da je treba vztrajati pri implementaciji arbitražne odločbe.Ravno preko takih popuščanj, preko takih šibkih stališč, kot jih je gospod Janša zavzel, ko se umika, ko bi se spet pogovarjal, ko si ne upa zavzeti jasnega stališča, da je odločbo treba izvršiti in konec, lahko Slovenija spet pride v podrejen položaj. To je zelo nevarno, tega si ne smemo dovoliti! #arbitraža

Objavil/a Dr. Miro Cerar dne Ponedeljek, 18. marec 2019

Sicer pa se je dr. Cerar danes v Bruslju udeležil rednega zasedanja Sveta za zunanje zadeve. Ministri so obravnavali položaj v Jemnu, odnose med EU in Moldavijo ter Kitajsko. Ob robu zasedanja so se na neformalnem kosilu srečali tudi z ministrom za zunanje zadeve Kitajske Wang Yijem.

Ministri so na začetku zasedanja obeležili 5. obletnico nezakonite priključitve Krima k Ruski federaciji ter ob tem izpostavili jasno in trdno podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine in poudarili, da EU ostaja zavezana politiki nepriznavanja nezakonite priključitve Krima.

Glede Moldavije je Svet za zunanje zadeve poudaril pomen nadaljevanja uresničevanja reform, posebej na področju spoštovanja vladavine prava in boja proti korupciji. Ministri so izrazili pričakovanje, da bo Moldavija tudi po volitvah, ki so potekale 24. februarja, nadaljevala s svojo proevropsko usmerjenostjo in izvajanjem potrebnih reform.

Ministri so opravili strateško razpravo o Kitajski, ki se bo nadaljevala na Evropskem svetu, tudi v kontekstu priprav na aprilski vrh EU-Kitajska. Izmenjali so poglede na vlogo Kitajske v svetu in na stanje odnosov med EU in Kitajsko. Posebno pozornost so namenili dvosmerni in enakopravni krepitvi gospodarskega sodelovanja. Izpostavili so potrebo po pragmatičnem pristopu EU na eni strani in potrebo po zagovarjanju načelnih stališč na podrjočjih, kjer se naša mnenja razlikujejo od Kitajskih. Svet je poudaril, da bo EU še naprej izpostavljala tako odkrit dialog na področjih skupnega interesa in ohranitve obstoječega multilateralne sistema, ki temelji na spoštovanju pravil kot tudi vprašanja človekovih pravic in vloge Kitajske pri zagotavljanju miru in stabilnosti v svetu.

V razpravi o Jemnu so izrazili podporo uresničevanju sporazuma iz Stockholma in prizadevanjem posebnega odposlanca generalnega sekretarja OZN Griffithsa pri iskanju politične rešitve konflikta. Ministri so izrazili močno zaskrbljenost nad katastrofalnim humanitarnim položajem v Jemnu ter poudarili, da mora mednarodna skupnost še naprej delovati v smeri vzpostavitve učinkovite dostave humanitarne pomoči prebivalcem Jemna.

Minister za zunanje zadeve dr. Cerar se je pred začetkom Sveta za zunanje zadeve udeležil neformalnega zajtrka z zunanjim ministrom Republike Severne Makedonije Nikolo Dimitrovim in podpredsednikom vlade Republike Severne Makedonije za evropske zadeve Bujarjem Osmanijem. Minister dr. Cerar je v svojem nastopu poudaril, da Slovenija ostaja podpornica Severne Makedonije pri evropski integraciji in izrazil pričakovanje, da bo junija sprejeta politična odločitev o začetku pristopnih pogajanj.

Po koncu zasedanja Sveta za zunanje zadeve se je minister za zunanje zadeve dr. Cerar udeležil tudi slovesnosti “NATO pri 70” posvečene obeležitvi dvajsete, petnajste in desete obletnice širitev NATO.