Dr. Brglez v Zagrebu: Republika Slovenija vztraja pri nadaljevanju arbitražnega postopka

Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez se je mudil na delovnem obisku v Zagrebu, kjer je opozoril, da Republika Slovenija vztraja pri nadaljevanju arbitražnega postopka o meji s Hrvaško. Gre za mednarodno pogodbo, ki jo je treba spoštovati, je poudaril.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je v Zagrebu dejal, da obstaja nekaj odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško. “Glede samega arbitražnega sporazuma želim poudariti slovensko stališče, da gre za mednarodno pogodbo, ki jo je treba spoštovati in za Slovenijo še vedno velja. V skladu z arbitražnim sporazumom naj sodišče zaključi svoje delo tudi vsebinsko z zaključno sodbo,” je poudaril dr. Brglez. Dodatno je opozoril, da je za reševanje odprtih vprašanj med državama ključno spoštovanje podpisanih sporazumov in izvajanje dogovorjenih mehanizmov v dobri veri.

Predsednik hrvaškega sabora Željko Reiner je izpostavil, da imata glede reševanja spora o meji državi različna stališča. Spomnil je, da je hrvaški sabor potrdil izstop Hrvaške iz arbitražnega sporazuma. Reiner je dodal, da je treba delati na reševanju tega vprašanja, Hrvaška pa si prizadeva za dvostranske pogovore in iskanje rešitve v skladu z mednarodnim pravom.

Med pogovori sta se predsednika dotaknila tudi vprašanja položaja hrvaške skupnosti v Sloveniji in slovenske manjšine na Hrvaškem. Predsednik Državnega zbora dr. Brglez je dejal, da sta se z Reinerjem dogovorila, da bosta parlamenta na ravni odborov poskusila ustvariti pogoje za izboljšanje položaja Hrvatov v Sloveniji in Slovencev na Hrvaškem. Varstvo manjšin ne bo temeljilo na recipročnosti, je povedal dr. Brglez, ki je poudaril, da je v Sloveniji treba upoštevati slovensko ustavo, ki določa poseben položaj italijanski in madžarski manjšini.

Reiner in Brglez sta izpostavila, da so odnosi med državama dobri na mnogih področjih, posebej pa v gospodarstvu in kulturi. Obenem je tudi veliko prostora za krepitev sodelovanja. Državi sodelujeta tudi v okviru regionalnih pobud ter delita stališča glede pomena napredka držav na Zahodnem Balkanu. Pogovarjala sta se tudi o sodelovanju pri reševanju begunske krize. Dogovorila sta se, da bosta nadaljevala redna srečanja. Zadnje srečanje predsednikov Državnega zbora in sabora je bilo namreč leta 2013. Dr. Brglez je ob tej priložnosti povabil Reinerja na obisk v Ljubljano.

Brglez je nadaljeval uradni obisk na Hrvaškem s srečanji s predsednikoma države in vlade Kolindo Grabar-Kitarović in Tihomirjem Oreškovićem. Srečal se je tudi z zagrebškim županom Milanom Bandićem in obiskal Slovenski dom v Zagrebu.

mb

Vir: STA.