Dr. Brglez: Zaščita otrok in njihove potrebe morajo vedno biti pred nami, odraslimi

Predsednik Državnega zbora in podpredsednik SMC dr. Milan Brglez je na današnji novinarski konferenci v DZ pozval, naj se primer Centra za socialno delo (CSD) Velenje, ki je odločal o dodelitvi dveh otrok v rejništvo, ne rešuje na ulici, družabnih omrežjih ali drugod, ampak v sodelovanju z vpletenimi za isto mizo. Rešen pa mora biti po njegovih besedah kar je mogoče hitro in v korist otrok.

Dr. Brglez: »Kot oče in mož sem in bom vedno imel pred očmi le eno dejstvo: zaščita otrok in njihove potrebe morajo vedno biti pred nami, odraslimi.

Ob tem pa je še izpostavil, da se mu zdi izjemno neprimerno, da želijo določeni politiki iz tega primera kovati politični kapital in zbirati poceni politične točke.

Pri referendumski pobudi policijskega sindikata gre za zlorabo instituta referenduma

Predsednik DZ je ponovno poudaril, da gre v primeru vložitve treh referendumskih pobud policijskega sindikata za zlorabo instituta referenduma in ga žalosti, da so sindikati ubrali takšno pot.

Vendar mora predsednik ravnati v skladu z zakonom in bo, ko prejme od ministrstva za notranje zadeve potrdilo, da je s podpisi pod pobudo vse v redu, razpisal rok za zbiranje 40.000 podpisov za referendum. Če bo tako, kot mora biti, bo po njegovih besedah do tega prišlo v začetku prihodnjega tedna.

Ob tem je opozoril, da zakoni, o katerih je vložena referendumska pobuda, nimajo povezave z vlagatelji pobud. “Naj poudarim, da te zlorabe instituta referenduma niso v čast ne predlagateljem ne naši državi, ki to omogoča”,  je bil oster dr. Brglez. Če se bo takšna praksa nadaljevala, lahko po njegovih besedah pride do zaustavljanja parlamentarnega dela.

Pot novega zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki bi verjetno lahko odpravil tudi določene anomalije te vrste, pa se je po Brglezovem mnenju “zaradi različnih izsiljevanj in pogojevanj” zaključila, ker na pristojnem odboru predlog ni prejel zadostne dvotretjinske večine.

»To pomeni, da so se politične stranke odločile, da ne želijo ZRLI uskladiti s spremembo ustave, kar je za pravno državo izjemno slab signal in kar bo na žalost omogočalo zlorabe ali vsaj pravne nejasnosti v prihodnje,« je ocenil dr. Brglez.

Dr. Brglez: v SMC aktivno podpiramo vpis pravice do pitne vode v ustavo

Predsednik DZ je še opozoril, da imajo v Državnem zboru tri predloge za spremembo oziroma dopolnitev ustave: imenovanje vlade, vpis javnega šolstva v Ustavo in vpis pravice do pitne vode v ustavo.

5. maja bodo na ustavni komisiji nadaljevali razpravo o predlogu sprememb ustave, ki govorijo o financiranju javnega in zasebnega šolstva. Predsednik DZ upa, da bodo do tedaj našli primerno rešitev. Stališče SMC pri tem pa je, da se zavzema za kakovostno in dostopno javno šolstvo.

Dr. Brglez je ponovil jasno stališče SMC, da aktivno podpiramo vpis pravice do pitne vode v ustavo. SMC tako v celoti stoji za tem predlogom in je ta predlog neformalno podpirala že od vsega začetka. »Tako da verjamem, da bo SMC, kot največja poslanska skupina v DZ, gonilna sila pogovorov o vpisu pitne vode v Ustavo,” je dejal dr. Brglez. Zato je za 25. maj sklical sejo ustavne komisije, da bodo formalno še pred parlamentarnimi počitnicami nadaljevali s postopki te ustavne spremembe.

 

DSC09314 (Large)a