Dr. Brglez v Breginju: prebivalci teh krajev kljub številnim izzivom, tako ekonomskim kot tudi demografskim, niste obupali, ampak ste vsa ta desetletja preživeli in vztrajali v Breginjskem kotu

V starem, še edinem ohranjenem delu Breginja so sinoči s prireditvijo obeležili 40. obletnico rušilnega potresa v Breginjskem kotu in sosednji Benečiji. Slavnostni govornik dr. Milan Brglez je poudaril, kako je kratek trenutek tresenja tal povzročil, da se je življenje domačinov in podobe vasi tu za vedno spremenile. Dogodka sta se udeležila tudi poslanec Marko Ferluga in poslanka Tanja Cink.

Predsednik Državnega zbora in podpredsednik stranke SMC dr. Brglez je poudaril, da je precej škode povzročila tudi zaletava in brezglava popotresna obnova, ki je ljudi prisilila v popolnoma nov način življenja: “Prej složne skupnosti so se oddaljile, odtujile in osamile, nekoč trdne vezi so se pretrgale. Pa vendar prebivalci teh krajev kljub številnim izzivom, tako ekonomskim kot tudi demografskim, niste obupali, ampak ste vsa ta desetletja preživeli in vztrajali v Breginjskem kotu.”

“Edina sreča v tej nesreči je bila, da v tem potresu ni bilo smrtnih žrtev. Ogromna gmotna škoda, ki jo je tresenje tal povzročilo, pa je za zmeraj spremenila ne le podobe teh vasi pod Stolom, temveč tudi življenja domačinov. Ko sem prebiral zapise o tem potresu, sem uspel zaslediti, da je najgloblje rane pustil prav v ljudeh, da se je prebivalstvo po potresu močno spremenilo,” je dejal Brglez.

Brglez verjame, da je kar nekaj pogumnih in smelih predstavnikov tudi mlajših generacij, ki danes ustvarjajo in bogatijo življenje v vaseh pod pobočjem Stola, ki torej verjamejo, da se v tem delčku nebes na zemlji skrivajo podjetniške priložnosti in možnosti, ki bodo zagotovile boljši jutri in te možnosti in priložnosti tudi vztrajno iščejo. “Prav slednje vam bodo omogočile, da ostaneta na domači zemlji, da neokrnjeno naravo, tradicije in kulturno dediščino približate tudi drugim, predvsem pa, da vse našteto ohranite tudi za prihodnje generacije,” je še dejal slavnostni govornik.

Na proslavi so bili prisotni tudi predsednica LO Tolmin Renata Pavc in podpredsednik LO Tolmin Darko Baloh.

Vir: STA