Predsednik DZ dr. Brglez: Podpiram zapis pravice do pitne vode v ustavo

Predsednik DZ in podpredsednik SMC dr. Milan Brglez je danes sprejel predstavnike Civilne iniciative Za Slovenijo in svobodo, ki je zbrala 51.000 podpisov za vpis neodtujljive pravice do vode v ustavo. Kot je poudaril, tudi sam podpira zapis pravice v ustavo in je optimističen, da bi se to lahko ob zadostni politični volji zgodilo že pred parlamentarnimi počitnicami: “Skupina, iz katere sam izhajam je tako močna, da brez njene politične volje, tega gotovo ne bo, a vem “kako diha” in vem, da se načeloma zavzema za zapis pravice do pitne vode v našo ustavo.”

Dr. Brglez je sicer opozoril, da je v politiki mogočega marsikaj in ni nujno, da “stvari stečejo tako gladko, kot zgleda na prvi pogled”, ampak je ob tem poudaril: “Upam, da bodo vsi politični akterji v Sloveniji razumeli, da ne gre za ideološko zgodbo, ampak za zapis tiste dobrine, ki jo moramo ohraniti tako zase kot za naše zanamce.” Izrazil je upanje, da kdo od akterjev tega vprašanja ne bo pogojeval s kakšnim drugim, ki niti približno ni primerljivo: “To bi bilo namreč nedostojno in neodgovorno do državljank in državljanov.”

Po Brglezovih besedah se stvari tako počasi premikajo tudi zaradi tega, ker se ljudje šele počasi zavedajo interesov drugih akterjev v mednarodni skupnosti, ki sodelujejo v pogajanjih med trgovinskimi partnerji. Država oziroma parlament pri teh pogajanjih “nimata več besede”. V mednarodna dogovarjanja suverena pravica o odločanju glede vode, tudi zaradi pritiska javnosti, zaenkrat sicer ni bila vključena, “a nič ne more garantirati, da ta pritisk, tudi komercialen, ne bo takšen, da do tega pride”.

“V tem primeru je takšna varovalka nujna,” je poudaril predsednik DZ, ki bo predvidoma v kratkem predvidoma začel tudi s posvetovanji z vsemi vodji poslanskih skupin, da bi pospešil postopke in preveril podporo vpisu pravice do čiste pitne vode v ustavo.

6G3A7237bž

Foto: DZ, Barbara Žejavac