Dr. Brglez o zavrnitvi referendumskih pobud: Ščitim institut neposredne demokracije pred zlorabo

Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez je na današnji novinarski konferenci podal razloge za zavrnitev referendumskih pobud, ki so jih vložili predstavniki Sindikata delavcev migrantov. Dejal je, da želi s tem dejanjem ohraniti institut referenduma pred zlorabo, ne zato da bi ga omejil ali celo odpravil, kot mu nekateri očitajo: “Gre za zaščito ustave, demokracije ter vladavine prava pred izsiljevanjem in vladavino zakona ulice,” poudarja dr. Brglez in dodaja, da je do sedaj razpisal vse referendume, ki so ustrezali zahtevam, četudi mu je bilo subjektivno jasno, da gre v nekateri primerih za klasične zlorabe, kar je tudi jasno povedal.

Izpostavil je nekaj razlogov, ki po njegovem jasno kažejo, da gre za poskus zlorabe instituta neposredne demokracije: “Pobudniki v svojih pobudah niso jasno izpostavili, katere določbe naj bi bile v škodo državljanom, prav tako gre za številčnost referendumskih pobud in ponavljanje vlaganja referendumskih pobud v krajšem časovnem obdobju. Prisotna je tudi nepovezanost med vsebino zakonov ter nameni, cilji in nalogami pobudnika SDMS, ki so opredeljene v 3. členu Statuta SDMS – ni ključne vzročne zveze. Predlagatelji so tudi javno povedali, da bodo vlagali za vse zakone, četudi se jih neposredno ne tičejo.”

Dr. Brglez se je pred odločitvijo posvetoval tudi s pravnimi strokovnjaki različnih nazorov. Ti so se strinjali, da namen vlaganja nedavnih pobud omenjenega sindikata ni uresničevanje do neposrednega udeležbe državljanov, ampak da so podane objektivne okoliščine, ki kažejo na zlorabo referenduma. Dodal je, da je bila odločitev ena najtežjih in ponovil, da je njen namen preprečiti zlorabo instituta. Zahvalil se je tudi pravnikom, ki so odločitev podprli.

Dr. Brglez je dodal, da sindikat želi s svojimi akcijami izboriti za svoje člane ugodnejši davčni položaj, kot ga imamo ostali: “Tudi Evropska komisija je ugotovila, da davčne diskriminacije v njihovem primeru ni, s čimer je pritrdila tudi odločbi slovenskega Ustavnega sodišča.”