Dr. Brglez in dr. Murgel na omizju PF v Mariboru: Migrantska kriza prinesla nevaren porast sovražnega govora

Predsednik Državnega zbora in podpredsednik SMC dr. Milan Brglez in poslanka dr. Jasna Murgel sta se nocoj v Mariboru na tamkajšnji Pravni fakulteti udeležila okrogle mize o posledicah migrantske krize. Strinjala sta se z ugotovitvijo večine govorcev, da je med bolj nevarnimi porast nestrpnosti, ki se kaže tudi v porastu sovražnega govora.

Predsednik DZ dr. Brglez ocenjuje, da se javni diskurz premika v nevarno smer. Če bi politiko sprejemali bolj razumsko, ne bi bilo toliko političnega izkoriščanja čustev ljudi. Sovražni govor je postal javni diskurz in sprejemljiva oblika izražanja, kar je zaskrbljujoče.

“Javni govor nekaterih v Sloveniji presega meje sprejemljivega,” je ocenila tudi poslanka dr. Murgel, ki meni, da v Sloveniji poteka načrtno zbijanje avtoritete državnih organov in institucij, med drugimi tudi sodišč.

Opozorila je na problem preprečevanja sovražnega govora na spletu, kjer zelo hitro trčimo ob institut varovanja osebnih podatkov, na primer anonimnih komentatorjev. Sovražni govor in diskriminacija nista obrobna tema, ker je od besed k dejanjem treba zelo malo, je spomnila dr. Murgel na primer Bosne v 90-ih letih.   

Državni zbor mora biti institucija, ki opozarja na nesprejemljivost sovražnega govora, a žal tudi v parlamentu ni enotnega mnenja o tem problemu.

Na okrogli mizi Pravne fakultete v Mariboru so sodelovali še profesorica s PF Maribor dr. janja Hojnik, dr. Mitja Žagar z Inštituta za narodnostna vprašanja in novinar dr. Janez Markeš.