Dogodki ob dnevu državnosti

Slovenska skupščina je 25. junija 1991 sprejela Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, temeljni osamosvojitveni pravni akt. Dan pozneje je v čast osamosvojitve potekala slovesnost, nato pa se je začela desetdnevna vojna, v kateri je Slovenija uspešno ubranila svojo odločitev za samostojnost. V spomin na sprejem temeljne listine v Sloveniji 25. junija praznujemo državni praznik, ki je tudi dela prost dan. Po Sloveniji se bo odvijalo več proslav in dogodkov v počastitev tega praznika.

Osrednja državna proslava bo v sredo 24. junija ob 21. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, udeležil pa se je bo tudi predsednik vlade Miro Cerar, poslanke in poslanci, ministrice in ministri ter ostali. Ob 21.15 bo z Ljubljanskega gradu odjeknilo šest topovskih salv, ki jih bodo izstrelili pripadniki Garde Slovenske vojske. Kulturni program bodo med drugim sooblikovali tudi Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Simona Krečiča, policijski orkester, Iztok Mlakar in igralski ansambel Slovenskega narodnega gledališča iz Nove Gorice.

Še pred večerno proslavo se bodo ob 20. uri v veliki dvorani Državnega zbora na slavnostni seji sešli poslanke in poslanci, ki jo bo vodil predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez. Na slavnostno sejo Državnega zbora so poleg poslank in poslancev vabljeni predstavniki Državnega sveta, drugi predstavniki Republike Slovenije, predstavniki drugih držav in številni visoki predstavniki političnega, družbenega in verskega življenja. V kulturnem programu bodo nastopali Mešani pevski zbor Nauportus Musica (zborovodja Jaka Jerina) ter dijakinje in dijaki 3. letnika dramsko-gledališke smeri Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana (mentorici Mojca Dimec in Barbara Žefran). Slavnostno sejo Državnega zbora bo neposredno prenašala TV Slovenija na svojem tretjem, parlamentarnem programu.

Tekom istega dne bodo potekale še številne druge slovesnosti v počastitev dneva državnosti. V ljubljanski stolnici bo maša za domovino, v predsedniški palači bo tudi sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev, ki se ga bo udeležil tudi premier Cerar.

Ob 19.uri na predvečer praznika bo  slavnostni koncert KD godba Sevnica ob dnevu državnosti, slavnostni govornik bo minister za javno upravo in podpredsednik vlade Boris Koprivnikar. Dogodek bo v Atriju gradu Sevnica. Boris Koprivnikar bo slavnostni govornik tudi 25. junija ob 18.uri na osrednji proslavi v počastitev dneva državnosti v Brežicah na Gradu Brežice v viteški dvorani.

V četrtek na dan državnosti ob 20. uri Občina Domžale in Krajevna skupnost Dob vabita na osrednjo občinsko prireditev pri pomniku državnosti v parku pod Močilnikom ter v Letnem gledališči v Dobu. Slavnostni govor bo imel poslanec SMC Kamal Izidor Shaker.

V soboto 27. junija bo ob 11h pri Najevski lipi na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem potekalo že 25. Srečanje državnic in državnikov Slovenije. Slavnostni govornik bo predsednik vlade dr. Miro Cerar. V kulturnem programu bo nastopil Alfi Nipič in pihalni orkester Mežica-Črna. Srečanje bo posvečenu tudi Dnevu državnosti in 350-letnici rudarjenja v Črni.