Dogodki in aktivnosti v okviru referendumske kampanje SMC

Na novinarski konferenci, ki je potekala 26. novembra, je vodja referendumskega štaba poslanka dr. Jasna Murgel predstavila slogan Stranke modernega centra v naši kampanji, ki se glasi »Da, vZAmem«. Dr. Murgel je napovedala tudi okrogle mize, ki bodo potekale v nekaterih slovenskih mestih, kamor so kot govorniki vabljeni poslanci in poslanke, člani in članice strank, ki podpirajo ZZZDR, strokovnjaki, aktivisti in osebe, ki jih novela ZZZDR neposredno zadeva na različne načine (kot starše, partnerje itd.).

V prihodnjih dveh tednih bomo aktivni po vsej Sloveniji, tako v medijih kot na omizjih, ki jih organiziramo. Nekateri večji medijski nastopi bodo: osrednje soočenje na TV Slovenija v četrtek, 10. decembra, kjer bo v imenu SMC nastopil Saša Tabaković. V Studiu ob 17-ih in 5-minutnem pogovoru za TV 3 bo nastopila poslanka in vodja referendumskega štaba dr. Jasna Murgel. Polurni spletni pogovor v spletni klepetalnici v petek, 11. decembra, ob 12. uri, bo imel poslanec Simon Zajc. V soočenju 16. decembra ob 9.30 bo na Radiu Maribor nastopil mag. Bojan Krajnc.

V kampanji smo prisotni tudi na spletu oziroma družbenih omrežjih (Facebook, Twitter), kjer nudimo spletno podporo našim dogodkom. Naš t.i. označevalnik/hashtag je #davZAamem, dodatno pa uporabljamo še splošnega #ZZZDR. Poleg tega pa smo uporabnikom omogočili, da delijo vsebino naše kampanje in izrazijo podporo noveli ZZZDR na različne načine. Tako imajo uporabniki na voljo več transparentov/banners, ki jih lahko uporabijo na svojih straneh oziroma časovnicah, spletnem zidu. Zamenjajo lahko naslovnice/covers, v profilne slike pripnejo naš slogan »Da, vZAmem«. Razširiti želimo tudi njihova osebna sporočila, ki jih lahko vpišejo v posebej oblikovane »oblačke« na spletnih letakih. Vse materiale lahko najdete na naši spletni strani oziroma na TEJ POVEZAVI

OKROGLE MIZE SMC na temo novele ZZZDR se pričnejo naslednji teden po vsej Sloveniji:

7. december – ponedeljek ob 17. uri, Maribor, Hotel Piramida (omizje povezuje poslanka in vodja referendumskega štaba dr. Jasna Murgel, gostje so: psiholog dr. Bojan Musil, filozofinja Karolina Babič, sociolog in organizator samostojne kampanje Miha Lobnik in Melani Centrih, mati geja)

7. december – ponedeljek ob 18. uri, omizje, Ljubljana, Cankarjev dom, Konferenčna dvorana E1 (omizje povezuje dr. Nejc Brezovar, gostje so: podpredsednik SMC dr. Milan Brglez, pravnik in minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič, pravnik in nekdanji ustavnik sodnik mag. Matevž Krivic, pravnik in nekdanji ustavni sodnik dr. Ciril Ribičič, pravnica ter profesorica na FDV dr. Barbara Rajgelj,  )

7. december – ponedeljek ob 18. uri, Hrastnik, Mladinski center Hrastnik (poslanca Vojka Šergan in Saša Tabaković ter Miha Istenič, predstavnik kampanje Čas je ZA)

7. december – ponedeljek ob 18. uri, Rogaška Slatina, sejna soba Kulturnega centra Rogaška Slatina (pogovorni večer ter predstavitev novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo bosta predstavili Anita Koleša, poslanka SMC in Lana Gobec, članica SMC in aktivna tudi v kampanji Čas je ZA)

10. december – četrtek ob 18. uri, Ljubljana, sedež stranke SMC, omizje s psihologi ( prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja, doc. dr. Ana Marija Sobočan, sociologinja in soavtorica raziskave o slovenskih mavričnih družinah in njihovi sprejetosti v šolah, doc. dr. Mojca Urek, sociologinja o razširjenjem pojmovanju družine, Simon Zajc, poslanec SMC)

14. december – ponedeljek ob 19. uri, Velenje, v preddverju Knjižnice Velenje, Šaleška cesta 21 . Okroglo mizo bo povezovala Andreja Moškon, gosti bodo: Valerija Kidrič, direktorica Centra za socialno delo Slovenska Bistrica, Saša Tabaković, poslanec SMC, Mitja Lenart, dr. med, Čas je ZA in Mario Bartolac, dr. med.

17. december – četrtek ob 17. uri, Šentjur, v mali dvorani Ipavčevega kulturnega centra v Šentjurju. Gosta bosta dr. Darja Zaviršek, predstojnica katedre za proučevanje družbene pravičnosti in vključevanja na ljubljanski Fakulteti za socialno delo in Saša Tabaković, poslanec SMC. Okroglo mizo bo povezovala poslanka SMC Anita Koleša.

Vsem parom, ki jih povezuje ljubezen in jo želijo okronati z zakonsko zvezo, je potrebno omogočiti, da to tudi storijo. Zakonska zveza je namreč temeljna družbena vrednota, saj je predanost zakoncev drug drugemu in trdna vez, ki jo stketa v svojem odnosu, že od nekdaj dajeta pečat in značaj družbi, v kateri živimo. Pojmovanja o naših najožjih skupnosti se sicer res nekoliko spreminjajo, vendar pa družbeni pomen zakonske zveze kot instituta, ki partnerjema prinaša neprecenljivo stabilnost, ostaja enak. Prav zato smo v SMC prepričani, da moramo uresničevanje vrednote zakonske zveze omogočiti vsem, na enak način.

Enakopravnost ne pozna besede ‘ampak’

Več o naši kampanji lahko preberete TUKAJ

V petek, 13. februarja 2015, je v Ljubljani potekalo prvo omizje v okviru novoustanovljenega Kluba SMC, kjer smo iskali odgovore na izzive s področja človekovih pravic in svoboščin. Vabljeni k ogledu: