Dogajanje v Državnem zboru pred parlamentarnimi počitnicami

V zadnjem tednu pred parlamentarnimi počitnicami so bile najbolj odmevne teme o katerih so poslanci razpravljali nedeljsko zaprtje trgovin, napovedane spremembe Zakona o RTV Slovenija ter parlamentarna preiskava za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri nabave zaščitne opreme.

V sredo je na seji Odbora za kulturo potekala razprava o napovedanih spremembah Zakona o radioteleviziji Slovenija, ki jo je poslancem predstavil minister za kulturo.

V poslanski skupini SMC smo glede celotne prenove medijske zakonodaje, katere del je tudi RTV Slovenija, jasno povedali, da so neodvisni javni mediji vrednota in vrednost. V tem pogledu nismo naklonjeni nedomišljenim posegom v zakonodajo in si želimo, da bi se lahko o tako pomembnih vprašanjih pogovarjali na dovolj odprt in vključujoč način. Naklonjeni smo celoviti prenovi zakona in ne parcialnim rešitvam.

Predvsem pa pričakujemo, da bodo vsebinska usklajevanja še sledila in da bodo pričakovane posledice sprememb zakona  argumentirane in podkrepljene s konkretnimi podatki.

Foto: Matija Sušnik

Na četrtkovi seji Odbora za gospodarstvo je bil sprejet SMC-jev amandma k dopolnjenemu Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o trgovini. Amandma omogoča opravljanje nedeljskega dela za študentom, dijakom in upokojencem, ki si tega želijo. Ti bi lahko opravljali delo skupaj z nosilcem trgovinske dejavnosti / prokuristom / zastopnikom. Začasno oziroma občasno delo predstavlja dodaten vir zaslužka za dijake, študente in upokojence, ki v obratovalnem času ne bi bili sami prisotni v prodajalni, ampak bi predstavljali zgolj pomoč nosilcu trgovinske dejavnosti.

V Trgovinski zbornici Slovenije poudarjajo, da predlog spremembe zakona, ki prepoveduje nedeljsko obratovanje trgovin, sprejemamo v izjemno težkih časih, ko bi morali vse sile posvetiti ukrepom za izhod iz krize. Spremembe obratovalnega časa prodajaln bodo po ocenah TZS vplivale na število zaposlenih v trgovinski dejavnosti, ki danes zaposluje več kot 110.000 delavcev, samo v trgovini na drobno jih je zaposlenih nekaj manj kot 60.000.

V SMC zavračamo vse očitke o ščitenju interesov kapitala. Tudi na podlagi vloženega amandmaja s katerim smo predlagali nedeljsko delo za študente, dijake in upokojence dokazujemo, da ščitimo samo in izključno interese ljudi.

Zavedamo se, da je nedeljsko delo težko. Zavedamo pa se tudi posledic, ki jih prinaša zaprtje trgovin ob nedeljah. Ne želimo si, da trgovke in trgovci zaradi takšnih zakonov ostanejo brez dela. To je tisto pod čemer smo klonili, nikakor pa ne pod interesi kapitala.

Tema pogovora se je v minulem tednu vrtela tudi okoli vložene zahteve za odredbo parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri nabave zaščitne opreme.

Pomembno je poudariti, da preiskava ni institut opozicije, niti koalicije, je institut parlamenta v celoti. Sestava komisije, ki vodi preiskavo, se ne more spreminjati ali prilagajati interesu predlagateljev. V njej je toliko glasov kot je strank v parlamentu. V tem konkretnem primeru pa to pomeni, da bo imela, če bo njena ustanovitev izglasovana, v njej večino opozicija. Legitimnost parlamentarne preiskave bo dodatno okrepilo dejstvo, da sta njen obstoj in delo v velikem interesu vseh političnih strank – opozicije zato, ker vidi v njej priložnost za dobljeno politično bitko, koalicije pa, ker želi na ta način pomembni vidik našega boja s prvim valom epidemije razbremeniti nesorazmernega pritiska in vnaprej pripisane krivde s strani dela slovenske javnosti in tudi medijev.

V SMC prav zato nimamo težav,  da v preiskovalni komisiji upoštevamo predloge vseh strank, ker, kot smo že večkrat povedali, nimamo ničesar skrivati.