Direktorat za les ustvarja pogoje za revitalizacijo lesno-predelovalne industrije

Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo želi z ustanovitvijo in delovanjem Direktorata za les ustvariti pogoje za revitalizacijo lesno-predelovalne industrije. “Včasih smo imeli zelo uspešno lesno-predelovalno industrijo, ki je konec 90-ih zaposlovala več kot 40.000 ljudi,” izpostavlja minister Počivalšek.

Prvi člen lesne verige, to je gozd, imamo v Sloveniji sicer zagotovljen, prizadevati pa si moramo predvsem za oživitev konca te verige, to je predelave lesa.

“Z direktoratom bomo vzpostavili pogoje za razvoj te industrije v smeri, da bomo večino lesa, ki ga pridelamo doma, predelali in prodali kot končni izdelek,« pojasnjuje Počivalšek.

Poslanec Anton Danilo Ranc ocenjuje, da bo z včerajšnjim imenovanjem Jožeta Prikeržnika, Univerzitetnega diplomiranega inženirja lesarstva, za vršilca dolžnosti direktorja Direktorata za les realiziran sektorski pristop ministrstva k lesarstvu, ki do sedaj ni imelo domicilnega ministrstva. »Direktorat bo ustvarjal gospodarsko okolje za razvoj lesne industrije v Sloveniji,« še dodaja.

V poslanski skupini SMC tudi sicer lesu namenjamo ogromno pozornosti. Poslanec Ivan Škodnik je denimo koordiniral tudi enotedensko študentsko oblikovalsko delavnico “Dotik lesa”, njen namen pa postavlja v širši kontekst: “Ko bo lesna veriga zaživela do te mere, da bomo lahko začeli s proizvodnjo, bomo potrebovali ideje za izdelke.” In tedaj bo teh, vsaj glede na videno, na pretek.

Prav tako znotraj stranke SMC poteka razprava o organiziranosti lesarstva in o rešitvah za področje lesno-predelovalne industrije. Stranka je namreč v svojem programu poudarila pomen gozdno-lesne verige in upravljanja z gozdovi, saj želimo povečati izkoristek gozda kot najbogatejšega naravnega vira v Sloveniji.

 

Preberite še novico Dr. Cerar: “Naj les postane ena od razvojnih naravnanosti Slovenije.”