Delo v Državnem zboru osredotočeno na sprejetje drugega protikoronskega paketa

Ljubljana, Trg narodnih herojev ob zgradbi DZ.
Predsednik DZ Igor Zorcic je ob dnevu upora proti okupatorju polozil venec h grobnici narodnih herojev v Ljubljani. Foto: DZ.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je ob prazniku, dnevu upora proti okupatorju, položil venec h Grobnici narodnih herojev v Ljubljani. V poslanici je opozoril na to, da je divjanje nacističnega in fašističnega režima, ki je bilo že nekaj časa vidno po Evropi, tudi pri nas krepilo zavest, da se nad narodi, nad svobodo in življenjem dogaja tista vrsta nasilja, ki ga ni mogoče odpraviti ne z diplomacijo, ne s sodelovanjem, ampak le z oboroženim uporom. A upor je bil lahko uspešen le ob najširšem sodelovanju. In slednjega so bili takrat zmožni v različnih političnih skupinah, od Komunistične partije Slovenije, Krščanskih socialistov, liberalcev, Sokolov do Kulturniške skupine, ki so se povezali v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Povedal je, da je dan boja proti okupatorju je dan spomina. Spominjamo se tistih, ki so uspeli premagati svoje različne politične poglede za cilj, ki je bil tudi cilj vseh zavezniških držav in spominjamo se tudi vseh padlih v boju za obstoj za slovenskega naroda. Poudaril je, da smo danes v obdobju težkih okoliščin, ko se je tudi naša država znašla v primežu svetovne pandemije koronavirusa, ponovno uspešno stopili skupaj v boj proti skupnemu sovražniku, ki pa nas preizkuša predvsem v potrpežljivosti pri omejitvah svobode, ki so potrebne za preprečevanje širjenja okužb. Zato lahko to krizo, za katero ne vemo koliko časa bo trajala in kako zelo nas bo prizadela še z vsemi ekonomsko socialnimi posledicami, premagamo samo z neizmerno potrpežljivostjo, enotnostjo in ob spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Delo Državnem zboru je bilo v tekočem tednu zaznamovano predvsem z izredno sejo, ki je potekala v torek, 28. in v sredo, 29. aprila. Seja je bila primarno namenjena sprejetju treh interventnih zakonov za obvladovanje posledic soočanja z epidemijo koronavirusa, a je zbor poleg teh zakonov obravnaval in sprejel še nekatere druge. Eden takih je novela Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save, katere prvopodpisani predlagatelj je bil prav predsednik Državnega zbora. Cilj novele je omogočiti dokončanje izgradnje verige hidroelektrarn na Spodnji Savi.

V Državnem zboru so v četrtek, 30. 4. 2020 prisegli novoizvoljeni sodnice in sodniki. Zaradi izvajanja zaščitnih ukrepov, je bil dogodek izveden zgolj s prisotnostjo sodnikov in predsednika DZ, a zato nič manj slovesen. Predsednik je zbranim v nagovoru povedal, da stopajo na novo, zahtevno poklicno pot ter da je biti sodnik velika čast, a obenem tudi velika odgovornost. Zaželel jim je, da jih pri opravljanju sodniške funkcije vodijo strokovnost, neodvisnost, nepristranskost in občutek do sočloveka.