Delegacija na čelu z ministrom Zdravkom Počivalškom uspešno zaključila obisk v Italiji

Delegacija na čelu z ministrom Zdravkom Počivalškom uspešno zaključila obisk v Italiji

Pravijo, da vse poti vodijo v Rim. Tokrat je pot vodila tudi našo delegacijo, na čelu z ministrom Zdravkom Počivalškom, ki je uspešno zaključila obisk v Italiji. Program je bil obsežen, a rezultati bilateralnih pogovorov so tisti pravi nosilci vrednosti tokratnega obiska.

Minister Počivalšek se je srečal z Mario Chiara Carrozza, direktorico italianskega Nacionalnega sveta za raziskave in podprl sodelovanje med znanstveniki in inovativnimi podjetji, tudi z Institut “Jožef Stefan” in CNR Consiglio Nazionale delle Ricerche

Srečal se je s slovenskim veleposlanikom pri svetem sedežu Vatikan Jakobom Štunfom in njegovim predhodnikom Ivanom Rebernikom, ki je v svoji dolgoletni poklicni karieri opravljal številne naloge v korist dobrih meddržavnih odnosov .

Minister se je sestal tudi z Giorgiom Saccoccio, direktorjem italijanske vesoljske agencije, s katerim je podpisal Pismo o nameri o sodelovanju na področju vesoljskih dejavnosti v miroljubne namene.  Ta dokument prispeva k tesnejšemu partnerstvu med državama na področju vesoljskih tehnologij, spodbuja sodelovanje podjetij in institucij ter povečuje možnosti za izkoriščanje potenciala vesolja. To prispeva k krepitvi gospodarskega kot tudi znanstvenega sodelovanja.

Z ministrom za tehnološke inovacije in digitalno tranzicijo Vittoriom Colaom sta govorila o pomenu investicij v tehnološke inovacije in digitalno tranzicijo ter možnostih nadaljnjega sodelovanja.

Minister Počivalšek je nagovoril udeležence sprejema ob dnevu državnosti in 30. obletnici osamosvojitve Slovenije. Povedal je, da je ponosen, da ob naši častitljivi obletnici predstavlja državo, ki je pri svojih rosnih 13ih letih starosti postala polnopravna članica in ki bo čez nekaj dni že v drugo predsedovala #EU2021SI. Naši mladi državi so tako nazdravili v prelepem okolju večnega mesta Rim.

Z Giancarlom Giorgettijem, ministrom za gospodarski razvoj, sta ugotovila, da so bili naši odnosi vedno dobri, intenzivni in razvejani. Italija je tudi največja sosednja država in sodi med naše najpomembnejše trgovinske partnerice.

Minister Počivalšek mu je med drugim predlagal, da bi v začetku l. 2022 v Milanu ali Trstu organizirali dogodek za predstavitev naložbenih priložnosti v Italiji, ki ga je tudi podprl. To bi bil za nas vsekakor pomemben promocijsko-investicijski dogodek.

Na vsakem srečanju so bile tudi posebej predstavljene prioritete #EU2021SI na področju gospodarstva, pomen našega slogana in prednostne naloge.