Sprejet zakon o davčnih blagajnah, ki je začetek boja proti sivi ekonomiji

Poslanska skupina SMC je uspela s predlogom Zakona o davčnem potrjevanju računov oziroma poenostavljeno o davčnih blagajnah, saj je v državnem zboru dobil podporo z 48 glasovi. Davčne blagajne so eden izmed ključnih in začetnih ukrepov za omejitev obsega sive ekonomije, vlada pa si z zakonom obeta od 50 do 100 milijonov evrov več pobranih dajatev letno. Poslanca SMC Urška Ban in Tilen Božič sta sicer v maju in juniju po Sloveniji podrobneje predstavljala nov zakon in spodbujala javno razpravo na terenu. Zakon bo začel veljati z 2. januarjem 2016, predvideno pa je dveletno prehodno obdobje, do konca leta 2017. Pred izdajo računa bo treba slednjega potrditi preko internetne povezave na Finančni upravi RS.

Med določbami iz predloga zakona sta bili za široko javnost posebej zanimivi dve. Po 12. členu mora kupec vzeti in obdržati račun, ko zapušča prodajno mesto, pri dobavi blaga in storitev na domu pa celo do izteka garancijske dobe. S 17. členom si je vlada za kupca brez računa omislila od 40 do 400 evrov kazni. Poslanci SMC in Desus so z dopolnilom kazen znižali na 40 evrov, iz besedila pa so črtali odstavek o računu do izteka garancijske dobe pri storitvah in dostavi na domu.

Elektronske naprave za izdajanje računov na prodajnih mestih bodo po spletu povezane z informacijskim sistemom finančne uprave, kjer bo vsak račun dobil oznako, preden ga bo prodajalec natisnil za kupca. Po načrtih vlade bo v dveletnem prehodnem obdobju do 31. decembra 2017 še mogoče uporabljati ročno izpisana potrdila iz vezane knjige računov, a bo moral prodajalec podatke vnesti tudi v informacijski sistem finančne uprave.

Vlada si z davčnimi blagajnami obeta od 50 do 100 milijonov evrov več pobranih dajatev letno

Davčne blagajne so sicer zgolj eden izmed ukrepov za zmanjševanje obsega sive ekonomije, v pripravi pa so tudi številni drugi. Tilen Božič se je v svojih predstavitvah večkrat postavil v vlogo potrošnika: “Pri uvedbi davčnih blagajn gre tudi za iskanje primernega ravnotežja med osveščanjem in dolžnostmi kupca.” Davčne blagajne na prvi pogled predstavljajo dodatno obremenitev podjetnikov, a dolgoročno gledano prinašajo pozitivne učinke. “Davčne blagajne so zgolj eden izmed ukrepov za zmanjševanje obsega sive ekonomije, v pripravi pa so tudi številni drugi,” dodaja Banova.

Poslanec Tilen Božič je na plenarnem zasedanju DZ predstavil stališče Poslanske skupine SMC o predlogu Zakona o davčnih blagajnah: “V skladu s predvolilnim programom SMC, ki se je kasneje v veliki meri prenesel v sklenjeno koalicijsko pogodbo, smo v poslanski skupini SMC za zakon, saj menimo, da gre za enega izmed ključnih ukrepov za omejitev obsega sive ekonomije in zaposlovanja ter dela na črno.” Izdani račun načeloma pomeni več davkov za izvajanje javnih storitev, več prispevkov za financiranje zdravstvenih storitev, več sredstev za pokojnine.

FURS bo na svoji spletni strani ponudil brezplačno aplikacijo za izdajo in potrjevanje računov pri gotovinskem poslovanju za zavezance, ki izdajo majhno število računov in jim nakup ali najem opreme za izdajo in potrjevanje računov predstavlja prevelik strošek. V vseh zgoraj navedenih primerih morajo zavezanci zagotoviti tudi dostop do interneta in namenski certifikat za izvajanje postopka potrjevanja računov, ki pa bo za zavezance prav tako brezplačen.

Izdani račun lahko pomeni več davkov za izvajanje javnih storitev, več prispevkov za financiranje zdravstvenih storitev, več sredstev za pokojnine