Dan s poslanko v Državnem zboru: vzpodbuda mlajšim ženskam za vstop v politiko

V Državnem zboru je v luči mednarodnega praznika žensk potekal projekt Dan s poslanko v Državnem zboru: vzpodbuda mlajšim ženskam za vstop v politiko. Poslanke so mladim ženskam, ki so jih spremljale pri parlamentarnem delu, prikazale vsakdanje obveznosti in aktivnosti žensk v Državnem zboru. Ob zaključku dneva je poslanke in njihove mlade gostje sprejela tudi vodja poslanske skupine, dr. Simona Kustec Lipicer, ki je poudarila pomembnost žensk v politiki.

Poslanke o projektu:

Mlade ženske želim spodbuditi, da se aktivno vključijo v dogajanje v družbi, morda tudi v politiki. Zaradi tega sem se z veseljem vključila v projekt Dan s poslanko, ki ga zelo pozdravljam.

dr. Jasna Murgel, poslanka

Projekt Dan s poslanko predstavlja odlično priložnost za predstavitev dela poslank, ki je med ljudmi po mojem mnenju premalo poznano. Mlade ženske so od blizu spoznale, s kakšnimi izzivi se dnevno srečujemo poslanke in kako usklajujemo ter udejanjamo prave rešitve v korist čim širšemu krogu ljudi.

Vojka Šergan, poslanka

Pozdravljam današnji projekt, kjer so se študentke osebno seznanile z delom poslanke na način, da so bile prisotne v Državnem zboru in so nas spremljale pri naših vsakdanjih aktivnostih. Gre za izkustveno učenje. Današnji dan ni bil namenjen razpravi o enakopravnosti spolov, ampak smo želele poudariti pomen vključevanja mladih žensk v politiko. Pomembno je, da se mlade ženske zavedajo, da lahko sodelujejo in vplivajo na svojo prihodnost in o njej soodločajo.

Vesna Vervega, poslanka

Mladim ženskam moramo pokazati zahtevnost, žar in vznemirljivost dela poslank Državnega zbora ter prispevati k pozitivni podobi poslanke. Dekletom s tem dajemo spodbudo, da bi se tudi same odločile za politiko in s svojim znanjem prispevale v dobrobit družbe, politike, gospodarstva.

Ksenija Korenjak Kramar, poslanka

Vesela sem, da se je na povabilo odzvalo toliko mladih žensk in da jih zanima kakšno je delo poslank. Skupaj s Tajdo in ostalimi kolegicami smo prišle do sklepa, da je udejstvovanje in aktivna vloga žensk na vseh področjih, ne zgolj v politiki, izjemnega pomena. Ženske se moramo tega zavedati in biti dovolj samozavestne, da sodelujemo in tudi vodimo.

Janja Sluga, poslanka