Poslanec Ferluga: članstvo v Cernu je ključen mejnik za slovensko znanost

Odbor za zunanjo politiko Državnega zbora obravnava pobudo Vlade dr. Mira Cerarja o sklenitvi Sporazuma s Cernom o podelitvi statusa pridružene članice Sloveniji. Poslanec Marko Ferluga pozdravlja odločitev vlade, ki je v avgustu 2015 obnovila dolgoletne pogovore glede članstva Slovenije v tem osrednjem svetovnem laboratoriju za fiziko delcev. Poslanec poudarja, da je »sklenitev sporazuma ključen korak v nadaljnjem razvijanju sodelovanja znanstvenikov na področju fizike delcev in tudi sicer pomemben korak naprej za slovensko znanost«.

Poslanec Ferluga dodaja, da bo pridruženo članstvo v CERNu, ki lahko traja maksimalno 5 let, Sloveniji prineslo številne prednosti na področju znanosti, izobraževanja in gospodarstva. Pridruženo članstvo za katero si prizadeva Vlada dr. Mira Cerarja, bo Sloveniji prineslo poln dostop slovenskim znanstvenikom in inženirjem do raziskovalne infrastrukture in tehnoloških projektov v sklopu Cern, izpostavlja poslanec Ferluga. Dodatno Cern ponuja široke možnosti programov izobraževanja in usposabljanja znanstvenikov in že v obdobju pridruženega članstva nudi članicam štipendije za mlade raziskovalce, zaposlitve raziskovalcev v Cernu, šole za učitelje, poletne šole za (dodiplomske) študente ter šole oz. promocijske aktivnosti za dijake. Poslanec Ferluga poudarja, da bo članstvo slovenski industriji prineslo tudi poln dostop do naročil Cern, kar odpira možnost za prodor na zahtevne trge z izdelki z veliko stopnjo vloženega znanja.

Poslanec Ferluga je zaključil, da Poslanska skupina SMC podpira sklenitev sporazuma s Cernom o podelitvi statusa pridružene članice Sloveniji.