Člani SMC Rogatec organizirali strokovni posvet o črpanju evropskih sredstev

V četrtek, 10. 12. 2015, so člani SMC Rogatec organizirali strokovni posvet, ki se je odvijal v grajski pristavi Rogatec. Nabor predavateljev je bil zelo kvaliteten, kar se je tudi odražalo na strokovnosti predavanja. Posveta se je udeležilo lepo število podjetnikov iz celotne savinjske in podravske regije, ki so prejeli informacije o aktualnih razpisih in kako se prijaviti na le-te. Evropska unija nudi namreč širok spekter različnih možnosti pri poslovanju mikro, malih in srednje velikih podjetij, predvsem v pridobivanju finančnih sredstev.

Podjetja lahko na tovrsten način izboljšajo poslovanje podjetja, posodobijo oz. razširijo svojo ponudbo na trgu, vlagajo v razvoj in si izgradijo potrebno infrastrukturo. Vendar pa še vedno mnogo slovenskih podjetnikov ne ve, za kaj vse je mogoče pridobiti nepovratna sredstva, kje dobiti potrebne informacije o aktualnih razpisih in kako se prijaviti na le-te. Posveta se je udeležil tudi gospod Aleš Cantarutti, državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je predstavil vlogo ministrstva pri črpanju evropskih sredstev. Podjetja, ki želijo izvedeti več o možnostih črpanja evropskih sredstev za programsko obdobje 2014–2020, je povabil, da se dogovorijo za sestanek na ministrstvu ali pa pošljejo poizvedbo na elektronski naslov eusredstva.mgrt@gov.si. Večkrat je poudaril, da brez medsebojnega sodelovanja ni uspeha.

Gospa Liljana Novina, direktorica podjetja Lefin, je govorila o pomembnosti priprave podjetniškega okolja na črpanje sredstev, vezane na dokumentiran sistem poslovanja. Opozorila je na nevarnosti in pasti pri črpanju nepovratnih sredstev oz. še prej pri izpolnjevanju razpisne dokumentacije. Na posvetu je sodeloval tudi gospod Zoran Lekič, ustanovitelj podjetja Bureau Veritas d.o.o. na slovenskem. Predstavil je sistem vodenja kakovosti v skladu z mednarodnimi zahtevami ISO 9001 in znakih kakovosti.

Podjetniki se lahko prijavljajo med drugim tudi na razpise državne pomoči za razvojno-širitvene investicije mikro, malih in srednje velikih podjetij v Sloveniji, ki jih razpisuje Slovenski podjetniški sklad. Delo sklada in njihove produkte je predstavila mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Javnega Sklada RS za podjetništvo. Program EU Obzorje 2020 (Horizon 2020) je eden izmed mehanizmov premagovanja gospodarske krize. Finančna sredstva programa so namenjena raziskovanju in inovacijam, s ciljem ustvarjati gospodarsko rast in zagotoviti nova delovna mesta v Evropi. Skupna vrednost finančnih sredstev, ki so namenjena tem aktivnostim, je preko 80 milijard EUR, je povedala gospa Darija Cvetko iz Raziskovalno-razvojnega in umetniškega središča Univerze v Mariboru.

Posvet se je zaključil s prijetnim druženjem predavateljev in podjetnikov, ki so sproščeno navezovali stike in izmenjevali izkušnje.

Povzetek dogodka je pripravil Zbor članov SMC Rogatec, LO SMC Šmarje pri Jelšah.