Brglez: Zgodba glede Luke Koper je šla predaleč, nekdo jo je moral presekati

Predsednik DZ Milan Brglez meni, da je šla zgodba glede Luke Koper predaleč in jo je nekdo moral presekati, v tem duhu pa tudi razume potezo SDH. To, da je peščica delavcev danes zjutraj zaprla vhod za tovornjake v Luko Koper, je označil za neke vrste atentat na podjetje in na državo. Tiste, ki so preprečili delo, je pozval, naj svojih privilegijev ne dajejo pred koristi Luke, Obale in države.

Brglez je na novinarski konferenci poudaril, da se podjetij ne more upravljati na protestih, ki so sicer legitimni, če protestniki vedo, zakaj protestirajo. “A kot smo lahko videli v medijih, v primeru Luke Koper temu ni bilo tako,” je ocenil.

Pristojne institucije je pozval, naj temeljito preiščejo vse sume v zvezi z morebitnimi nepravilnostmi v Luki Koper, ki so se v zadnjih dneh pojavljale v javnosti. “Luka Koper je in bo ostala naše strateško podjetje, njeno delovanje mora biti brezhibno,” je poudaril Brglez.

Po njegovih besedah je SDH namenjen ustreznemu korporativnemu upravljanju državnega premoženja, za takšno delovanje pa mora imeti ustrezno legitimnost oz. verodostojnost.

Današnje dogajanje – prvi mož SDH je tik pred skupščino Luke odstopil s položaja, SDH pa je na skupščini umaknil za delavce in vodstvo Luke sporni predlog menjave nadzornikov – temu ne nasprotuje, ugotavlja predsednik DZ. Priznava pa, da se premalo spozna na zadevo oz. ni pristojen za odgovor na vprašanje, kaj to pomeni za nadaljnje upravljanje z državnim premoženjem.

“Računamo, da bo, po vseh teh napetostih, nepotrebnih konfliktih in pritiskih, sledilo obdobje intenzivnega sodelovanja z Luko Koper, z enim ciljem, da čim prej zgradimo drugi tir, od katerega bodo imeli korist tako Luka Koper, Slovenske železnice, kot tudi celotno slovensko gospodarstvo”.