Dr. Brglez: Ni prijetno na referendumu odločati o človekovih pravicah

Podpredsednik SMC in predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez je po glasovanju na današnjem referendumu o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih dejal: “Ni najbolj prijeten občutek glasovati na referendumu, ki se dotika človekovih pravic.” Pri tem je izrazil upanje, “da bo rezultat takšen, s katerim bomo lahko jutri živeli naprej”.

Brglez je spomnil, da smo že v preteklosti imeli nekaj referendumov, ki so bili povezani s človekovimi pravicami in po njegovih besedah “občutek nikoli ni dober”. “Zadeva je toliko polarizirala slovenski politični prostor, da je težko reči, kaj bi lahko pričakoval,” je odgovoril na vprašanje, kakšen referendumski rezultat pričakuje.

“Pričakujem, da bo veliko ljudi prišlo na volišča, ker pravzaprav odločamo o tem, na kakšen način želimo živeti v prihodnosti. Zaradi tega, ker je to očitno tako vprašanje, je pomembno, da so ljudje zraven,” je dejal Brglez. Če bi volivci zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi, po njegovih besedah zagovornikom novele ostaja na voljo sodna pot.

“V tem primeru ljudem ostaja na voljo sodna pot, ki se na koncu konča bodisi na ustavnem sodišču bodisi pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Zakonov, kjer je diskriminacija, kljub temu da imamo sprejet 12. protokol k Evropski konvenciji o človekovih pravicah, je kar veliko in pot bo precej daljša,” je opozoril Brglez.

“Še vedno pa bo ostalo na zakonodajalcu, da bo to stvar na koncu uredil sedaj ali v prihodnosti,” je dodal predsednik DZ. Dr. Brglez je glasoval na volišču v Logatcu.