Vodja PO Informacijska družba Domen Božeglav o delu vlade na področju informacijske družbe s člani obalnih odborov SMC

V sredo, 31. maja, so člani obalnih odborov SMC gostili vodjo programskega odbora SMC Informacijska družba Domna Božeglava. Na srečanju je predstavil dosedanje rezultate dela vlade na področju informacijske družbe, aktivnosti, ki so v teku ter načrte, ki jim ima na tem področju Slovenija v prihodnosti.

Izpostavil je, da je Slovenija na področju informacijske družbe in digitalne ekonomije po skoraj desetletju stagnacije v zadnjih treh letih dosega izjemen preboj. Tako jo je Evropski DESI (Digital Economy and Society Index) v letu 2017 Slovenijo priznal kot najhitreje rastočo državo na digitalnem področju med vsemi evropskimi članicami. K dobremu rezultatu so pripomogli tako država, kot tudi gospodarstvo, raziskovalno izobraževalni sektor in nevladne organizacije.

Ministrstvo za javno upravo v tem letu uspešno zaključuje projekt centralizacije državne informatike, katere osrednja točka je Strateški svet za razvoj informatike na eni strani in Državni računalniški oblak na drugi. Na državni računalniški oblak, ki je prejel kopico mednarodnih priznanj, je že prenesenih večina ključnih državnih aplikacij. Prav tako se znotraj MJU centralizirajo tudi kadri in aktivnosti, vezane na državno informatiko. Na primer naročanje opreme, kar državi že prinaša velike finančne prihranke. Na širšem področju si država prizadeva za vzpostavitev zmogljive komunikacijske infrastrukture ter odpiranje podatkov. Ključne informacije za državljane se združuje na portalu euprava.si, ki od nedavno državljanom med drugim ponuja tudi vpogled v aktivne prekrške v evidencah Policije.

Kibernetska varnost je v teh dneh zagotovo najaktualnejša tema s področja informacijske družbe. V letu 2017 je država znatno nadgradila kadrovske zmožnosti nacionalnega odzivnega centra SI-CERT ter Urad vlade za tajne podatke pooblastila kot osredno koordinacijsko točko za kibernetsko varnost. Urad bo tako povezoval vse ključne segmente – od odzivnih skupin v državi do skupin v gospodarstvu – npr. v bančnem sektorju. Pravkar se pospešeno pripravlja zakon o informacijski varnosti, ki bo jasneje definiral vloge posameznih deležnikov pri zagotavljanju informacijske varnosti v državi.

“Po srečanju si upamo trditi, da je bilo na področju informacijske družbe v zadnjem času narejenega resnično izjemno veliko. A se hkrati pridružujemo Domnu Božeglavu ki opozarja, da je kljub uspehom zadnjih treh let pred nami še vedno ogromno dela. Tako pred državo, kot tudi gospodarstvom in državljani. In tukaj računamo tudi na vašo pomoč,” so poudarili v LO Koper.