Glas za fiskalno pravilo je glas za dobro in odgovorno gospodarjenje z državnimi financami

Predsednik vlade in dr. Miro Cerar je v nagovoru poslancem pred začetkom obravnave zakona o fiskalnem pravilu poudaril, da z glasom za izkazujemo resen namen, da želimo dobro in odgovorno gospodariti z državnimi financami. Z zakonom se vzpostavlja okvir za vodenje javnih financ na vzdržen način: “Spoštovanje pravila bo zaustavilo trend naraščanja javnega dolga zaradi prekomerne tekoče javne porabe.”

Slovenija je edina članica EU, ki v svojem pravnem redu še ni podrobneje uredila fiskalnega pravila. To ob negotovih razmerah, ki so posledica zapleta z Grčijo, poslabšuje položaj naše države na finančnih trgih, je opozoril predsednik. Vlada je zakon usklajevala s političnimi strankami, tako koalicijskimi kot opozicijskimi, razen z ZL, ki se je že takoj odrekla sodelovanju pri usklajevanju. Tako koalicija kot opozicija in predstavnika narodnih skupnosti so prispevali konstruktivne in pomembne predloge, pri pripravi zakona pa sta ves čas sodelovali tudi pravna in ekonomska stroka.

Fiskalni zakon postavlja jasna pravila ravnanja z državnimi financami, da srednjeročno in dolgoročno porabimo toliko, kolikor bomo zbrali. V izjemnih okoliščin in ob negativnih gospodarskih gibanjih pa dopušča možnost izjem in odstopanja od fiskalnega pravila v smeri varovanja socialnih transferjev, pokojnin in delovanja javnih ustanov.