Besede predsednika Cerarja na žalni slovesnosti v slovo našemu dragemu Horstu

Predsednik Cerar na žalni slovesnosti v spomin Horstu Hafnerju, ustanovnemu članu in namestniku generalnega sekretarja stranke, 1. februarja v Kamniku:

Dragi naš Horst,

danes se od tebe vsi poslavljamo kot družina – družina, ki si jo ustvaril s svojim velikim srcem. Družina, ki si jo gradil s svojo ljubeznijo do najbližjih, s svojo zvestobo do prijateljev, s svojo odgovornostjo do sodelavcev in do družbe, s svojim sočutnim odnosom do sočloveka ter ne nazadnje s svojo veliko predanostjo naši domovini. Verjamem, da si se že pred svojim tihim odhodom zavedal, kako veliko družino si ustvaril, kako veliko nas je, ki si nas povezal med seboj ter nam globoko v zavest vtisnil svoje sporočilo: da naj se imamo radi in da naj si pomagamo. Če bi nas zdaj videl tukaj zbrane – in kdo ve, morda pa nas od nekod vidiš in slišiš – in če bi videl še vse tiste, ki se danes v mislih in srcih poslavljajo od tebe na drugih mestih, potem bi zanesljivo vedel, da si uresničil svoje življenjsko poslanstvo. Tu smo, s teboj – vsak nekoliko drugačen, vsak nekoliko poseben, pa vendar vsi tvoji in vsi življenjsko obogateni s tvojo nevidno prisotnostjo, s tvojim neuničljivim duhom.

Danes se od tebe poslavljajo tvoji nabljižji: tvoja draga življenjska sopotnica Danica, sin Klemen z ženo Katjo in otrokoma Maksom in Manco, Saša in Sebastjan z otrokoma Gajo in Evo ter drugi, ki so bili del tvojega najožjega življenjskega kroga. Tu smo tudi tvoji prijatelji in nasploh vsi, ki smo te spoštovali in smo ti hvaležni za vse, kar si storil za nas in za našo skupnost.

Spoštovani Horst,

bil si velika osebnost. V življenju si storil veliko dobrega in pomembnega, pa pri tem vseskozi ostajal skromen. V poklicnem življenju si dosegel visoke položaje ter mnoge uspehe in priznanja, kar pa te ni potegnilo v vrtinec častihlepja, materializma ali samoljublja. In to je seveda tisto, kar krasi velike osebnosti. Zato si želim, dragi Horst, da te bi vsi ohranili v spominu kot vzornika in kot navdih. Da bi se zgledovali po tvojem nadvse spoštljivem bontonu, da bi se znali tako kot ti vedno odločno zavzemati za vse, kar je dobro in pravično, da bi odgovorno in predano delali v dobro bližnjih in družbe ter da bi našli v sebi čim več poguma, ki si ga vedno izkazoval v težkih situacijah.

Naj samo primeroma spomnim, kako pogumno si ravnal nekega dne v letu 2010, ko si kljub mrazu in nevarnosti kar v obleki in kravati skočil v reko Ljubljanico in iz hitro potapljajočega se avtomobila rešil življenje deklici. Tvegal si življenje ter se po hudem naporu onesvestil in kasneje prebudil v bolnišnici. Takšen pogum, za katerega si zasluženo prejel tudi državno medaljo za hrabost, je izjemen, čeprav si ta dogodek kasneje le skromno omenjal kot nekaj, kar pač človek enostavno mora storiti.

Večji del svojega poklicnega življenja si delal v gospodarstvu, kjer si v različnih podjetjih opravljal funkcijo direktorja, zelo aktiven pa si bil tudi v gospodarski zbornici ter nekaterih drugih gospodarskih združenjih in telesih. Kamničani te imajo v dobrem spominu tudi zaradi tvojih prizadevanj za višji standard občanov na področju družbene in komunalne infrastrukture. Pomembne uspehe si dosegel s svojimi gospodarskimi aktivnostmi na trgih v tujini, predvsem kot predstavnik našega gospodarstva v različnih državah Evrope, v Afriki in na Daljnjem vzhodu. Že takrat in vse do danes si bil zgled samodiscipline, odgovornosti ter občutka za ljudi. Kljub temu, da si bil strog in nepopustljiv, ko je šlo za dogovorjene norme in etična načela, si znal vedno tudi prisluhniti potrebam zaposlenih in jim pomagati, ko je bilo to potrebno.

Dragi in spoštovani Horst,

bil si moj prijatelj in življenjski učitelj, pa tudi moj varuh. Za to sem ti neizmerno hvaležen. Ko sva se pred leti v času dopustov družila ob morski obali, si mi razkril mariskatero zanimivo in poučno izkušnjo iz svojega bogatega življenja. Bil si med prvimi, ki so me nagovarjali, da se za dobro naše družbe podam v politične vode. Bil si eden najpomembnejših ustanovnih članov politične stranke SMC. V njej si imel kot namestnik generalnega sekretarja vseskozi zelo odgovorno vlogo, ob tem pa si bil ves čas tudi naša moralna avtoriteta. Za vse nas in za našo družbo si s svojim predanim in neprestanim delom žrtvoval tudi precejšen del svojega zasebnega življenja in svojega zdravja. Na tem mestu naj se zato ponovno zahvalim tako tebi kot tudi tvoji ljubeči Danici in vsem drugim nabližjim, ki so te v tem razumeli in ti stali ob strani.

Vsi člani in simpatizerji naše politične stranke (SMC) dobro vemo, da je bil tvoj prispevek k njeni izgradnji in delovanju zelo pomemben za to, da smo lahko kot vodilna vladna stranka pripomogli k temu, da se Slovenija po več letih krize zdaj spet postavlja na noge in gradi temelje za uspešno prihodnost. Predvsem za mlade, ki si jim tudi sam namenjal veliko pozornost, bil njihov mentor ter jih spodbujal, da storijo čim več dobrega za druge in za družbo.

Dragi Horst,

kljub temu, da je v zadnjih mesecih tvoje telo pešalo, si v svojem duhu še vedno tudi ti ostajal mlad. K tebi smo mnogi še vedno prihajali na delovne in prijateljske razgovore. In kolikor so ti dopuščale moči si ohranjal tudi življenjsko vedrino in celo prijetno hudomušnost. Vse tisto, kar tudi v najtežjih trenutkih krasi velike osebnosti.

Takšen, dragi Horst, boš ostal tudi v našem trajnem spominu. Kot velika osebnost. Kot človek vrlin. Kot borec za poštenost in pravičnost. Kot veliki govorec, ki je znal v ljudeh prebuditi strast in željo, da se družbeno angažirajo. In ne nazadnje – preprosto – kot človek, ki ga, ko ga enkrat spoznaš, enostavno moraš spoštovati in imeti rad.

Hvala ti za vse naš dragi Horst in naj bo mir s teboj.