Begunska kriza je v prvi vrsti humanitarno vprašanje

V stranki SMC podpiramo vlado v njenih prizadevanjih, da rešuje vprašanje evropske begunske krize v prvi vrsti kot humanitarno vprašanje in najprej pomaga ljudem, ki se umikajo pred težkimi, ali celo neznosnimi razmerami v lastnih državah. V stranki SMC smo prepričani, da lahko Slovenija z občutkom za človečnost, ki smo ga pokazali že večkrat v zgodovini, tudi v času vojne na območju bivše Jugoslavije, solidarno pomaga ljudem, ki bežijo zaradi preganjanja, vojne, lakote, različnih naravnih nesreč in tudi ekonomskih razlogov.

Z begunskim valom, največjim po drugi svetovni vojni, se sooča vsa Evropa, države pa prihod beguncev rešujejo na različne načine. V SMC smo prepričani, da Slovenija svojih meja pred begunci ne sme zapreti, kar je tudi stališče vlade oziroma Ministrstva za notranje zadeve. Kot socialno-liberalna stranka se pridružujemo tistim evropskim državam, ki želijo begunsko krizo reševati v skladu z načeli humanitarnosti in solidarnosti, kot temeljnima zidakoma evropskega vrednostnega sistema in kulturnega prostora.

V SMC se zavedamo varnostnega tveganja begunske krize, ki zahteva skrbno in načrtovano spremljanje in pripravljenost na različne razplete in potek begunskih tokov, zato bodo predvidoma v tem in prihodnjem tednu v SMC o različnih vidikih in posledicah begunske krize, razpravljali v programskih odborih za socialne zadeve, človekove pravice, varnost in zunanjo politiko. V stranki podpiramo vladni načrt nastanitve beguncev, ki predvideva aktivnosti pristojnih resorjev v primeru povečanega števila beguncev.

Begunska kriza je Evropo na nek način presenetila, zato so odzivi posameznih držav nanjo v skrajnih primerih tudi diametralno nasprotni, od držav, ki deset tisočem, med njimi tudi otrokom, starejšim, celim družinam, pomagajo z nastanitvijo, s hrano, z vodo, z oblačili in s higienskimi pripomočki ter z zdravstveno oskrbo in z informacijami, do tistih, ki na mejah gradijo fizične ograje in zidove.

O tem kakšne konkretne načine reševanja bi lahko uporabili, bomo govorili na okrogli mizi Za solidarno Evropo.

Kako konkretno se bomo odzvali mi? Begunska kriza sproža socialna, kulturna, ekonomska in, kot rečeno, med drugimi tudi resna varnostna vprašanja. Da gre v prvi vrsti predvsem za humanitarno vprašanje, se strinjamo, v tej smeri gredo tudi vladni ukrepi, o tem kakšne konkretne načine reševanja bi lahko uporabili, bomo govorili na okrogli mizi Za solidarno Evropo, na katero že zdaj vabimo nevladne organizacije, civilno družbene organizacije in ustanove. Omizje bo drugi teden septembra, natančen datum in kraj bomo sporočili v nekaj dneh, sodelovali bodo tudi generalni sekretar stranke dr. Erik Kopač, ki je strokovnjak za varnostna vprašanja, predsednik programske konference dr. Aleksandar Kešeljević in predsednik Državnega zbora ter profesor mednarodnih odnosov dr. Milan Brglez.