Arbitražno sodišče znova v polni sestavi

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je izrazil veselje, da je arbitražno sodišče zopet v polni sestavi in da bo nadaljevalo z delom. Simbolični značaj tega imenovanje je, da sta arbitra iz držav, ki sta diplomatsko, politično ali pravno nevtralni. Dr. Brglez je dejal še, da zaupa v odločitve, ki jih bo sprejelo arbitražno sodišče v nadaljevanju postopka.

Tudi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar pozdravlja današnje sporočilo Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu o imenovanju obeh manjkajočih arbitrov, s čimer je sestava arbitražnega tribunala, ki odloča o mejnem vprašanju med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, spet popolna.

Predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume je namreč danes za nova arbitra imenoval norveškega pravnega strokovnjaka Rolfa Fifeja, trenutno veleposlanika Norveške v Franciji, ter švicarskega profesorja mednarodnega prava Nicolasa Michela.

Arbitražno sodišče tako lahko nadaljuje z delom, skladno z določili arbitražnega sporazuma. Slovenija še naprej odločno podpira samostojnost, neodvisnost in nepristranskost dela tribunala ter enakost strank v postopku.

 

slika (Large)

Arbitražno sodišče v Haagu