Aktivnosti predsednika DZ Zorčiča v preteklem tednu

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v ponedeljek, 6. julija 2020, ob 13. uri v sejni sobi 217 sprejel veleposlanico Republike Srbije Zorano Vlatković. Zaradi slabe epidemiološke slike v Srbiji sta sogovornika najprej izmenjala poglede na trenutno epidemiološko situacijo, v nadaljevanju pogovora pa izpostavila vprašanja nadaljnjega dobrega gospodarskega sodelovanja med državama. Veleposlanica se je Sloveniji zahvalila za podporo pri širitvenem procesu EU. Predsednik je veleposlnico seznanil, da Slovenija ostaja privržena širitvi EU in poudaril, da bo to ena od vodilnih tem slovenskega predsedovanja Svetu EU.
Isti dan je predsednik sprejel tudi veleposlanika Republike Armenije Ashota Hovakimiana. V pogovoru sta se oba sogovornika zavzela predvsem za nove možnosti sodelovanja med državama, ki sedaj, bolj kot ne, ostajajo neizkoriščene. Strinjala sta se tudi, da ostaja veliko prostora tudi za izboljšanje sodelovanja med parlamentoma. Predsednik Zorčič se je v tem okvriu zavezal, da bo v Državnem zboru spodbudil oblikovanje skupine prijateljstva z Armenijo.

V sredo, 8. julija 2020, je v Državnem zboru potekal redni letni zbor članov Društva poslancev 90. Člane društva je v kratkem nagovoru pozdravil tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, ki je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da lahko pozdravi člane Društva poslancev na letnem zboru v res izjemnem številu. Menil je, da bo Društvo 90 z leti pridobivalo na pomenu, saj so prav izkušnje nekdanjih poslancev, četudi različnih ideloških prepričanj, izjemno dragocene in lahko bistveno pripomorejo tudi k delu aktualnega sklica Državnega zbora. Predsednik je v svojem nagovoru izrazil prepričanje, da bo nedavno sprejeti Etični kodeks za poslanke in poslance Državnega zbora, v času, ko je družbena retorika zaostrena, pomembno zaznamoval delo Državnega zbora in njegov ugled v družbi. Poseben izziv pa predsednik Državnega zbora vidi tudi v soočenju z epidemijo koronavirusa in posledično v spremembah Poslovnika Državnega zbora, ki bodo omogočile poslancem zasedanje in glasovanje na daljavo, obenem pa bodo še vedno omogočale demokratično razpravo. Ob koncu je predsednik Zorčič poudaril, da je dvorana Državnega zbora dovolj velika za vse in pozval člane društva k sodelovanju ter jim zaželel uspešno delo.

Državni zbor je v sredo, 8. julija 2020 z ogledom dokumentarnega filma RTV Slovenije z naslovom Požig obeležil tudi prihajajočo 100-letnico požiga Narodnega doma v Trstu. Zgrajen leta 1904 po načrtih slovitega Maxa Fabianija, je pod svojo streho gostil številne slovenske organizacije, med njimi tudi društvi Sokol in Edinost ter kot takšen predstavljal osrednji sedež in narodotvorni simbol Slovencev na Tržaškem in v Furlaniji Julijski krajini. Služil je kot pomembno središče slovenskega kulturnega in družabnega življenja. Žal je Narodni dom svojemu namenu in poslanstvu služil le dobrih 15 let. Pa vendar se je v tem času v njem zvrstilo 600 gledaliških predstav, 95 političnih shodov, 84 predavanj, 134 gledaliških in več deset drugih prireditev. Prva svetovna vojna je to živahno dinamiko upočasnila, povojno obdobje pa je prineslo poponoma nove okoliščine. Razrasla sta se nestrpnost in sovraštvo do Slovencev ter 13. julija 1920 pripeljala do požiga Narodnega doma. V nagovoru je predsednik poudaril: “Požig Narodnega doma predstavlja tragičen dogodek v zgodovini našega naroda. Zato je potrebno na tovrstne preizkušnje opozarjati in se jih spominjati. Nikakor z namenom, da bi drezali v stare rane, temveč zgolj z namenom ozaveščanja. Le poznavanje temnih poglavij zgodovine vodi v svetlo prihodnost.”.

V četrtek, 9. julija je Državni zbor sicer pričel z redno julijsko sejo. Ta dan je bil zaznamovan predvsem z obravnavo četrtega protikoronskega paketa – Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19. V petek, 10. julija 2020, je predsednik zbor nagovoril ob dnevu spomina na žrtve genocida v Srebrenici. V teh dneh namreč mineva 25 let od genocida v Srebrenici. V nagovoru je povedal, da “Srebrenica ni »le« sinonim za najhujši zločin na evropskih tleh po drugi svetovni vojni, ampak tudi in predvsem sinonim za nezmožnost ukrepanja mednarodne skupnosti, ki je dogajanje v Bosni le spremljala in genocida ni preprečila. Pekla, skozi katerega so šle srebreniške žrtve, si ne moremo predstavljati. Tudi trpljenja, razčlovečenosti in vsega hudega ne, pa čeprav nam ob pogledu na nepregledno število belih spomenikov v Potočarih srce stisne od bolečine.”. Redna seja Državnega zbora se bo zaključila v torek, 14. julija 2020.

Oznake: