Afera TEŠ 6 po skoraj desetletju dobila političen epilog, vreden svojega imena

Končno poročilo TEŠ 6, ki je bilo danes sprejeto v Državnem zboru, je ugotovilo, da so vse vlade od leta 2004 do leta 2012 ravnale neodgovorno ali vsaj malomarno ter podrejeno TEŠ-u, največjo politično odgovornost pa, kot izhaja iz poročila, nosi vlada iz obdobja 2008-2011, torej vlada Socialnih demokratov pod vodstvom Boruta Pahorja, še zlasti takratni minister za finance Franc Križanič in minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik.

»Poslanci SMC smo v sklopu obravnave zaključnega poročila predlagali v sprejem tudi dodatna dva sklepa, ki sta uspešno prestala glasovanje v Državnem zboru. Sklepa nedvomno dodajata težo končnemu delu preiskovalne komisije. Sprejet je bil namreč sklep, da Državni zbor naznani sum kaznivega dejanja krive izpovedbe za pričo Petra Dermola ter naznanitev suma kaznivega dejanja opustitve dolžnega nadzorstva oziroma nevestnega ravnanja pri opravljanju svojih funkcij Boruta Pahorja, dr. Mateja Lahovnika in dr. Franca Križaniču,« je ob zaključku seje Državnega zbora dejala poslanka Maruša Škopac. Kot je pojasnila, se posledice opustitve dolžnega nadzorstva oziroma nevestnega ravnanja pri opravljanju svoje funkcije navedenih oseb jasno odražajo tako na danes obratujočem objektu TEŠ 6, ki posluje z izgubo, posledično pa na vplivu na javne finance in celotnem trgu slovenske oskrbe z energijo, kar najbolj občutijo državljanke in državljani Republike Slovenije.

Epilog #TEŠ6

Poslanec Saša Tabaković: Današnje zasedanje Državnega zbora je zadnji korak v delu preiskovalne komisije, da se poda jasno politično stališče vseh parlamentarnih strank v zadevi #TEŠ6. Pomembno je, da ta zgodba po skoraj desetletju dobi primeren epilog, vreden svojega imena. Ostale spornosti, ki se nahajajo znotraj obravnavanega končnega poročila, prepuščamo organom pregona.

Objavil/a Stranka SMC dne 10. april 2018

 

Poslanka je pojasnila, da »TEŠ 6 ostaja največja energetska naložba v zgodovini samostojne Slovenije, ki je na račun političnih akterjev SDS in SD postala tudi največja prevara, katere posledice pa danes še vedno občutijo predvsem slovenski državljani. Odgovore na vprašanje, zakaj se takratni politični prostor v barvah SDS in SD ni učinkovito odzval na opozorila, ki so izpostavljala, da je investicija TEŠ 6 sporna z energetskega, okoljevarstvenega in seveda, zlasti s finančnega vidika, ponovno slovenski državljani niso dobili.« Dodala je, da so se vladajoče politike etabliranih strank, ki danes ciljajo na novo zmago v prihajajočih volitvah,  očitno odločile interese lobijev ponovno postaviti pred interese ljudi. »Zakaj in na kakšen način planirajo te iste stranke zagotoviti, da ne bodo ponovile druge epizode TEŠ6, je seveda še vedno na njih, da pojasnijo državljankam in državljanom,« je povedala Škopčeva.

Po njenem mnenju pa je Izid glasovanja, ki je omogočil sprejem končnega poročila in vseh predlaganih sklepov, jasen signal kdo je za in kdo proti političnem epilogu zgodbe TEŠ6: »Danes seveda tega novega bloka TEŠ 6 ne moremo preprosto kar zapreti, ker bi s tem povzročili še večje izgube kot že sicer. Vse kar lahko storimo je, da preprečimo takšne prakse v prihodnje in da s preiskavo politično odgovornih v tej zgodbi opozorimo, da so takšna dejanja kazniva in da ne ostanejo neopažena. To je nujno potrebno storiti že zaradi dejstva, da v državi danes in tudi še v bodoče potrebujemo večje infrastrukturne projekte, s katerimi bomo kot država sledili najrazvitejšim. In ravno zato je nujno potreben epilog zgodbe o TEŠ 6, da bomo kot država dali na znanje, da neprimerne prakse ne bodo ostale nesankcionirane in da na ta način povrnemo zaupanje ljudi, ki ga v tem trenutku ni.«