50 milijonov evrov za Gorenje, premier dr. Cerar: To je rezultat predanega dela

Premier dr. Cerar in evropska komisarka za promet Violeta Bulc sta bila danes prisotna na podpisu pogodbe, s katero je EIB s 50 milijoni evrov podprla Gorenjeve programe raziskav, razvoja in inovacij. Premier dr. Cerar je izrazito razvojno naravnan dogovor označil za rezultat dela predanega vodstva in zaposlenih, ki pogumno sledijo svoji viziji in dokazujejo, da se da z znanjem doseči marsikaj. Gre za prvo transakcijo v Sloveniji iz evropskega programa Innovfin, kar veseli tudi poslanko in predsednico Odbora za gospodarstvo DZ Andrejo Potočnik: “S tem dokazujemo, da imamo v Sloveniji podjetja, ki imajo inovativne ideje. Verjamem, da to ne bo zadnja podpisana pogodba, ki bo omogočala uporabnikom novo izkušnjo.”

Evropska investicijska banka je tako podprla načrte skupine Gorenje v obdobju 2016-2019 za uporabnikom in okolju bolj prijazne gospodinjske aparate. Projekte v tej smeri bo skupina peljala v svojih centrih v Sloveniji, na Švedskem, Nizozemskem in Češkem. Vlaganja namerava v prihodnjih štirih letih krepiti, so pa ravno v tem času v Gorenju začeli izdelovati pomivalne stroje lastne blagovne znamke in tako pomembno dopolnili ponudbo velikih gospodinjskih aparatov.

Vlada se je lansko jesen odločila, da posojilu, ki je nezavarovano, ne bo nasprotovala. Inovativnim podjetje skuša pot do finančnih sredstev lajšati tudi EU. Zato sta Evropska komisija in skupina EIB vzpostavili program Innovfin – finančna sredstva EU za inovatorje, s katerim naj bi takšnim podjetjem do leta 2020 zagotovili dostop do več kot 24 milijard evrov sredstev.

Več o tem si lahko preberete v sporočilu za javnost TUKAJ.