3. razvojna os pomembna za razvoj gospodarstva

V ponedeljek, 20. novembra, je na Ravnah na Koroškem potekal dogodek Ambasadorji Hoč’mo cesto. Častni gost prireditve je bil dr. Milan Brglez, predsednik državnega zbora. Strokovnega posveta z naslovom »Kako bomo pripeljali 3. razvojno os na Koroško?« se je udeležil tudi Jure Leben, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo.

Vodja Mladinske iniciative Aljaž Verhovnik je pozdravil delo vlade, saj da ta premika zadeve v želeno smer, želi si le, da bi z gradnjo tretje razvojne osi pričeli čim prej. Dokaz, da država prisluhne pobudam in zahvalo je Verhovnik namenil tudi predsedniku Državnega zbora RS in podpredsedniku SMC, dr. Milanu Brglezu, ki je predstavnike Mladinske iniciative za 3. RO sprejel pred časom v Ljubljani, da so predstavili pobude in zahteve. Dr. Brglez je poudaril, da se država zaveda pomena 3. razvojne osi, saj je le-ta pomembna za razvoj gospodarstva. Ob tem je izpostavil delo koroških poslancev SMC, Ivana Škodnika in Antona Danila Ranca, ki jasno in glasno zastopata interese Koroške v Ljubljani, kar je, po njegovih besedah, tudi zelo hvalevredno. ”Velika zahvala gre prav poslancema Škodniku in Rancu, da so aktivnosti glede tretje razvojne osi in vzpostavitve lesnega centra na Koroškem tako kontinuirane, saj pozivata k rešitvam s svojo značilno koroško zagnanostjo in prepričljivostjo”. ”Tukaj smo zato, da se poslušamo in slišimo ter razvijemo plodno razpravo” je zaključil predsednik državnega zbora dr. Brglez.

Na strokovnem posvetu je predstavnik vlade, državni sekretar ministrstva za infrastrukturo, Jure Leben, poudaril, da vlada Mira Cerarja podpira projekt izgradnje 3. razvojne osi in da bodo na ministrstvu za infrastrukturo naredili vse, da bo ta projekt čim prej realiziran. ”To je vlada dokazala že s tem, ko je sprejela državni prostorski načrt in pospešila aktivnosti, ki so se do sedaj prepočasi odvijale. Gre za velik projekt, sestavljen iz štirih odsekov, vrednost investicije znaša 608 milijonov €”, je uvodoma dejal Leben. ”Razpisi za odkup zemljišč so že objavljeni, izvedena je umestitev v prostor prav tako so v teku razpisi za projektno dokumentacijo. Že v prvem delu leta 2018 se bo začel odkup zemljišč” je poudaril DS Jure Leben na strokovni razpravi o poteku izgradnje 3. razvojne osi na Ravnah na Koroškem.