3. december – Mednarodni dan invalidov

Ob 3. decembru, mednarodnemu dnevu invalidov, je imela ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer novinarsko konferenco, na kateri je predstavila novosti na področju invalidske zakonodaje. S 1. januarjem se namreč pričneta uporabljati Zakon o osebni asistenci in Zakon o socialnem vključevanju invalidov.

Ministrica je vsem invalidom najprej čestitala ob njihovem prazniku in poudarila, da jo veseli, da lahko prav letos, ko praznujemo 10. obletnico ratifikacije Konvencije o pravicah invalidov, predstavimo skorajšnji začetek izvajanja in novosti dveh za invalide zelo pomembnih zakonov.

Ministrica je še povedala, da se zaveda, »da so znanja, vedenja in izkušnje, ki jih imajo invalidi, ključnega pomena pri soustvarjanju zakonske politike. Njihovo sodelovanje je nujno potrebno, da bi invalidska politika zaživela v pravem pomenu in so zakoni napisani življenjsko”.

Z obema zakonoma sledimo načelom Konvencije o pravicah invalidov; torej prizadevanjem za čimbolj neodvisno, samostojno in kakovostno življenje invalidov.
Geslo letošnjega mednarodnega dneva invalidov je »Skupaj gremo naprej« in to geslo bomo uresničevali na področju invalidske politike tudi v prihodnje.

Več: spletna stran MDDSZ