Sprejetje četrtega protikoronskega paketa na 19. redni seji Državnega zbora

Na 19. redni seji Državnega zbora je bil v četrtek največ pozornosti deležen četrti protikoronski paket (PKP4), ki vsebuje številne ukrepe za to, da bo naša država pripravljena na drugi val epidemije.

Ob tem bi želeli poudariti, da govorimo o četrtem paketu in ne o četrti spremembi prvega proti-korona paketa. To, da poslanci sprejemamo dodatne in nove ukrepe enostavno pomeni, da se ta vladna koalicija odziva na družbene spremembe in na novo realnost, ki nam jo je prinesla korona.

Kljub temu, da so v predlogu zakona predvideni številni ukrepi, ki so dobri in nam bodo pomagali prebroditi tudi drugi val, pa je bila večina pozornosti usmerjena zgolj na mobilno aplikacijo za sledenje okužbam. Dejstvo je, da je življenje z virusom postala naša nova realnost, s čimer se bomo morali naučiti živeti tudi v prihodnje. Interes vseh bi moral biti, da se na dolgi rok najde rešitev, ki nam bo kljub prisotnosti virusa omogočala kar se da normalno življenje. In v tem kontekstu je seveda smiselno, da tudi sodobno tehnologijo izkoristimo za to, da pomagamo ohraniti naše zdravje in odgovornost do drugih. Zato v SMC idejo o aplikaciji podpiramo. Po drugi strani se zavedamo, da bo aplikacija svoj namen dosegla le, če jo bo uporabljalo zadostno število samodiscipliniranih ljudi in zlasti, če jo bomo razumeli kot koristen pripomoček za zaznavanje nevarnosti okužbe. Virusa namreč ne morejo zajeziti še tako strogi ukrepi, če jih kot del vsakodnevne rutine ne prevzamemo ljudje.

 

Foto: Matija Sušnik

Vprašanja in dileme, ki so bila v zvezi z aplikacijo izpostavljena v razpravi na odboru, so zasenčila vse ostale ukrepe, ki jih predvideva tokratni proti-korona zakon, a jih ne glede na to velja izpostaviti:

– povračilo nadomestila plače za delavce, ki so na čakanju;

– nadomestilo plače za delavce, ki jim je bila odrejena karantena in njihovo povračilo delodajalcem;

– 31 milijonov evrov za dodatne kadre v domovih za starejše občane;

– zagotovitev spoštovanja tranzita oseb čez Slovenijo;

– unovčitev bona se omogoča pri vseh ponudnikih storitev, ki pogoje izpolnjujejo kadar koli v letu 2020, in ne le na dan 13. 3. 2020;

– študenti bodo letos lahko študentske bone za prehrano koristili do konca julija.

Prvi val epidemije smo uspešno premagali. Istočasno smo upali, da nas drugi val epidemije ne bo dohitel, smo se pa z vso skrbnostjo in odgovornostjo zavedali, da moramo biti nanj pripravljeni. V tej luči je zato pomembno, da s sprejetjem ukrepov in z vso odgovornostjo do naših državljanov prispevamo k temu, da bomo tudi drugi val premagali tako uspešno kot smo premagali prvega.