Minuli teden v Državnem zboru

V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o ratifikaciji Sporazuma med Vlado RS in organizacijo UNESCO glede ustanovitve Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani.

To je velik dosežek za našo državo, saj se s tem Slovenija postavlja na zemljevid najbolj globalno prepoznanih in naprednih držav na področju umetne inteligence.

Ravno naša nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, tista, ki je maja 2018 podala pobudo za ustanovitev t.i. UNESCO centra za umetno inteligenco, še istega leta pa se je vodstvo UNESCO pozitivno odzvalo na ministričino pobudo ter pozvalo k pripravi podrobnejšega predloga za ustanovitev centra.

Nazadnje pa je bil lani tako na zasedanju izvršilnega odbora UNESCO kot tudi na zasedanju generalne konference UNESCO predlog Slovenije za ustanovitev centra za umetno inteligenco soglasno in z veliko podporo potrjen.

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco bo prvi globalni center za področje umetne inteligence pod okriljem UNESCA, hkrati bo tudi zgled za druge podobne centre, ki bodo nastajali po svetu. Medtem je vrsta držav in mednarodnih organizacij že izrazila zanimanje za aktivno sodelovanje z novim centrom.

Foto: Matija Sušnik

V četrtek je Komisija za nadzor javnih financ za zaprtimi vrati obravnavala revizijsko poročilo računskega sodišča o poslovanju Banke Slovenije v letih 2017 in 2018.

V SMC želimo opozoriti, da je bil nadzor nad poslovanjem Banke Slovenije omogočen šele z novelo  zakona o Banki Slovenije, ki je bil sprejet leta 2017 na predlog SMC oziroma vlade in ministrstva za finance, ki ga je vodila SMC ter, da smo bili pripravljeni podpreti predlog PS Levica, da se razprava o ugotovljenih nepravilnostih opravi na seji, odprti za javnost. A do glasovanja o predlogu Levice sploh ni prišlo. V SMC se strinjamo, da ugotovitve Računskega sodišča ne smejo biti spregledane in da mora bivše vodstvo Banke Slovenije za nepravilnosti odgovarjati.

Celotno stališče SMC o reviziji poslovanja Banke Slovenije si lahko preberete tukaj. 

Na četrtkovi 5. Nujni seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti se je poslanka Mojca Žnidarič dotaknila petkovih javnih zbiranj in dela policistov. Poslanka Žnidarič je opozorila, da pri javnem zbiranju gre za temeljno človekovo pravico, ki omogoča svobodno izražanje mnenj, oblikovanje politične volje in samo-organiziranost,  zato jo je potrebno posebej spoštovati. Opozorila pa je, da varovanje življenj ljudi včasih terja tudi poseg v svobodo – tako gibanja kot tudi zbiranja, saj mora država učinkovito zavarovati javno zdravje.

Zaradi izpostavljenosti pravice do zbiranja je javnost vedno kritična do ukrepov policije, ne glede na obdobje.

Treba je tudi poudariti tudi, da so ti shodi neprijavljeni in nimajo uradnega organizatorja, zato policija tudi ne more skleniti dogovora z uradnim organizatorjem okrog varovanja in slednje stori sama.

Za konec je poslanka izpostavila, da je slovenska policija, ne glede na aktualno oblast, vseskozi zvesta svojemu poslanstvu – torej, zagotavljanju varnosti posameznikom in skupnosti, varovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitvi pravne države. Je sodobna evropska policija.