Postopno odpiranje gospodarstva

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je koordiniralo vsebinsko pripravo drugega proti kriznega paketa ukrepov, s katerim se bomo – podobno, kot denimo Nemčija – osredotočili na likvidnost podjetij, da bodo lažje preživela obdobje krize in po njej ne bodo lahka tarča tujega kapitala. Ob tem pa potekajo priprave na postopno odpiranje panog gospodarstva, ki so bile zaradi epidemije primorane začasno ustaviti poslovanje.

Pohvaliti velja številna podjetja, ki delujejo kljub epidemiji in so svoje poslovne in proizvodne procese uspela prilagoditi zahtevnim zdravstvenim priporočilom. Minister Zdravko Počivalšek je nekaj takih podjetij že obiskal in se prepričal, da so nekatera uspela v kriznih razmerah najti tudi nove priložnosti, hkrati pa je med podjetji zaznati tudi veliko pripravljenost za sodelovanje z organizacijami civilne družbe in državo pri zagotavljanju zaščitne opreme. Samooskrba je postala ena pogosteje uporabljenih besed v mnogih podjetij in tu že vidimo enega od pozitivnih kazalcev za obdobje, ki bo sledilo zdravstveni krizi.

Vlada je že sprejela odločitev, da bodo 20. aprila svoja vrata ponovno odprle prodajalne z gradbenim in inštalaterskim materialom, pohištvom, pa prodajalne avtomobilov in koles in servisne delavnice tehničnega blaga ter motornih vozil in koles. Prav tako se bo znova sprostilo izvajanje storitev na prostem, pri katerih ne prihaja do stikov s potrošniki ter osebni prevzem blaga in hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. Na zadovoljstvo številnih ljudi, se 20. aprila znova odpirajo tudi športne in rekreacijske površine na prostem, posebej pa velja poudariti, da ta sprostitev velja ob zagotavljanju ustrezne razdalje med ljudmi in zgolj znotraj svoje občine.

Novi val sproščanja omejitev pa se obeta takoj po prvomajskih praznikih, 4. maja , ko bodo začele ponovno delovati trgovine do velikosti 400 kvadratov prodajnega prostora (z izjemo prodajaln v večjih trgovskih centrih), frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego psov, mačk in ostalih živali.

Predvidoma v drugi polovici maja pa načrtujemo tudi načrtujemo tudi oživitev drugih dejavnosti. Katerih in v kakem obsegu, pa bo odvisno od priporočil zdravstvene stroke.

 

 

Foto: Nebojša Tejić / STA