Poslanec mag. Rajić: Kakšna usoda čaka Letališče Edvarda Rusjana Maribor?

Poslanec mag. Branislav Rajić je na današnji seji Državnega zbora ministrici za infrastrukturo mag. Alenki Bratušek postavil poslansko vprašanje v zvezi z Letališčem Edvarda Rusjana Maribor. Ta je namreč januarja ostal brez najemnika, odpovedni rok pa se izteče čez 4 mesece.

»Na Štajerskem in širše si mnogi zastavljamo vprašanje, kakšna usoda čaka letališče po juniju 2019. Postopki oddaje javnega premoženja zahtevajo dolgotrajne postopke, ki lahko trajajo veliko mesecev. Če torej želimo ohraniti letališče odprto tudi junija, po prekinitvi sedanje najemne pogodbe, smo sedaj že zelo blizu zamujanja rokov,« je opozoril poslanec Rajić. Letališče, ki je še edino v celoti v javni lasti, Štajerci mariborsko letališče po besedah poslanca dojemajo kot pomemben razvojni potencial, o čemer pričajo prizadevanja številnih akterjev, od gospodarstva do nas politikov, med drugimi tudi Štajerske gospodarske zbornice.

Zato je poslanec Rajić ministrici zastavil več vprašanj. Ali MzI načrtuje delovanje ali zaprtje letališča po zaključku pogodbe s sedanjim upravljavcem? V kolikor načrtuje nadaljevanje poslovanja letališča, kako namerava to zagotoviti? Z razpisom za oddajo letališča, z razpisom koncesijskega akta ali pa bo država sama prevzela upravljanje – preko SDH ali kako drugače? V kolikor namerava zagotoviti nadaljevanje obratovanja letališča, ali načrtuje ohranitev statusa mednarodnega letališča, ki je certificirano za mednarodni potniški in tovorni promet? Kako namerava to doseči? V kolikor letališče izgubi status mednarodnega letališča, kakšne so alternative za njegovo prihodnost? V kolikor se načrtuje zaprtje letališča, me zanima, kakšni so načrti za njegovo prihodnost?

Poslanec je tudi podal pobudo, da ministrstvo takoj pristopi k izdelavi strategije za prihodnost letališča.