SMC na zasedanju Sveta ALDE v Berlinu

Delegacija SMC, ki jo sestavljajo dr. Peter Gaš​peršič, dr. Erik Kopač, predstavnika podmladka Eva Černigoj in Nejc Šporin ter zakladnik ALDE iz vrst SMC Gašper Koprivšek, se v Berlinu udeležuje Sveta Zavezništva evropskih liberalcev (ALDE). Na zasedanju so člani evropske liberalne družine sprejeli programska izhodišča ter pričeli s pripravami na majske volitve v Evropski parlament.

Volitve v Evropski parlament bodo v Sloveniji potekale v nedeljo, 26. maja 2019, evropska liberalna družina pa je že aktivno pričela s kampanjo. Na zasedanju Sveta evropskega liberalnega zavezništva ALDE so tako sprejeli še zadnje programske usmeritve za majske volitve. Evropski liberalci se zavzemajo za svobodno, demokratično, podjetno, trajnostno in združeno Evropo, ki mora biti odprta proti svetu.

Glavni poudarek kampanje bo boj proti populizmu, ki se nezadržno širi po državah članicah Evropske unije. Evropski liberalci se bodo zavzeli tudi za več Evrope v posameznih državah članicah, kar predvsem pomeni, da mora biti delovanje evropskih institucij bolj približano državljankam in državljanom. Zavzeli so se tudi za večjo transparentnost pri delovanju Evropskega parlamenta in Evropske komisije ter za okrepljeno financiranje programa Erasmus. ALDE se bo v kampanji zavzel tudi za ukinitev dveh lokacij plenarnih zasedanj Evropskega parlamenta, sedež bi se moral po njihovem mnenju ustaliti samo v Bruslju.

https://twitter.com/StrankaSMC/status/1094242408571813888

Zavezništvo ALDE se na volitve podaja s sloganom “Fight like a liberal” (“Bori se kot liberalec”) ter, za razliko od drugih evropskih strank, s skupino glavnih kandidatov, ki so jo poimenovali Team Europe. Ta bo predstavljena v Bruslju 21. marca 2019.

Komentar dr. Petra Gašperšiča na dogodek v Berlinu:

V luči priprav na majske volitve v Evropski parlament sem se minulo soboto z delegacijo stranke SMC udeležil zasedanja sveta Zavezništva evropskih liberalcev in demokratov ALDE, ki je potekalo v Berlinu. Prepričan sem, da smo se v SMC odločili prav, da smo del te družine, v kateri se zavzemamo za temeljne evropske vrednote, kot so svoboda, spoštovanje, upanje, sodelovanje, razvoj, blaginja. Te vrednote so v času naraščajočega populizma in nacionalizma vedno znova na preizkušnji in še zdaleč niso samoumevne. Zato je bistveno, da je glas ALDE, glas napredka in razvoja, v prihodnjih letih še močnejši. Zato se zavzemam, da bomo slovenskim volivcem predlagali močno skupno listo ALDE, saj rabimo glasne poslance, ki mislijo drugače, so odprti in se bodo vztrajno borili za močnejšo Evropo, za napredno Slovenijo, za boljšo prihodnost nas vseh.